joi, 31 iulie 2008

Porumbeii preferă pîinea de la Franzeluţa

Mîncarea preferată a porumbeilor din Chişinău este, evident, porumbul. Credeam că îi voi îneca cu cele trei kilograme cumpărate pentru experiment de la piaţă, dar porumbeii din faţa catedralei le-au terminat în 10 minute. Porumbul e bun şi pentru atragerea hulubilor, pentru că grăunţele mari aruncate se văd mai bine decît boabele şi crupele de grîu sau orz.

În scuarul Catedralei sunt peste 300 de porumbei într-o amiază obişnuită

Urmează în preferinţe seminţele de floarea soarelui (cu coajă) pentru care unii din porumbei se urcă şi în palmă - lucru rar la porumbeii din Moldova, cu toate că supărător de des la cei din Milano, care te asaltează, ciupesc şi marchează cu cerneli alb-verzui, dacă-i laşi.

Din panificaţie, alegerea campionilor este pîinea albă (baton) de la Franzeluţa. Aceasta e mai bună pentru că după apăsare îşi reface structura (e elastică) în timp ce majoritatea pîinilor de la ceilalţi producători se fac boţ, atît în mînă, cît şi în stomac. Alt avantaj este uşurinţa de fărîmare atît a miezului, cît şi a cojii. E important pentru hulubi şi vrăbii pentru că aceştia rup bucăţile mari, scuturîndu-le cu capul, spre deosebire de ciori, care le ţin cu ghiarele şi le rup cu ciocul. Şi e cea mai ieftină metodă, alături de crupele de grîu.

Cioara grivă (Corvus Corone Cornix) recomandă pînea de la Franzeluţa

Boabele de grîu şi orz sunt adorate şi ele, dar cedează în faţa bucăţilor de pîine, care de obicei sunt mai mari. Crupele sunt bune pentru că ajung pentru toţi, pe mult timp şi dau de lucru păsărilor care au de ciugulit minute bune pentru a le termina.

În rest, din ce-am citit pe forumuri, hrănirea hulubilor cu mălai este crimă - cică le blochează sistemul digestiv. Dacă vă aventuraţi să cumpăraţi grîu sau porumb - vedeţi să nu fie tratate - şansele să daţi de aşa ceva sunt mici, dar puteţi omorî păsările cu aşa ceva.

Ce probleme au unii... ;)

5 comentarii:

Anonim spunea...

eu aruncam hulubilor fulgi de porumb (bastonase)... le placea, dar nu stiu daca sunt utile (le am in vedere pe alea fara gust, pudra de zahar sau arome)

Ion Grosu spunea...

N-am încercat, dar probabil că s-au chinuit să le fărîme. Acum mă gîndesc să print cărăbuşi şi să hrănesc dumbrăvencile. Sau poate să fac bucăţi şoareci şi să-i arunc la Memorial, poate vin bufniţele :)

Anonim spunea...

vedem daca recolta de nuci e buna si daca sunt ieftine - le aruncam la memorial si umplem locul cu ciori...miminat

Ion Grosu spunea...

Efort zadarnic - Cimitirul Armenesc e cel mai mare cioroport din Chisinau, in special toamna tarziu si iarna.

Ciorile deja-s acolo :)

Anonim spunea...

cioroport, ciorosfera, ciorodrom, ciorobahn...

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.