joi, 11 septembrie 2008

Din seria lăsaţi hulubii în pace - ornitoza

Hrăniţi-i, dar nu-i luaţi în mîini!

Ornitoza este o boală infecţioasă din grupul zooantroponozelor, ce se transmite la om mai frecvent de la păsări şi se caracterizează clinic prin simptome de intoxicaţie generală, febră, afectarea sistemelor respiratorii, nervos, digestiv etc.

Agentul patogen al ornitozei este un microorganism din familia hlamidiilor, filtrabil, rezistent la acţiunea diferitor factori ai mediului ambiant.

Sursa de infecţie în natură o constituie raţele, gâştele sălbatice, pescăruşii, turturicile şi alte păsări migratoare, de la care, de regulă, se molipsesc cele sinantrope (vrăbiile, graurii etc.) şi cele domestice (hulubii, găinele, gâştele, raţele, curcile şi cele decoraive - papagalii, fazanii, canarii, etc).

Din punct de vedere epidemiologic, rolul cel mai important în răspândirea ornitozei le aparţine raţelor, curcilor, papagalilor şi hulubilor (porumbeilor). Uneori infectarea hulubilor cu germenul ornitozei atinge 50%, ba chiar şi mai mult.

Ornitoza se transmite de la păsările bolnave ori purtătoare de germeni omului receptiv pe cale aero-picături sau aero-praf. Molipsirea mai are loc şi prin contactul direct cu aceste păsări ori prin mâinile murdare, alte obiecte contaminate cu pielea sau carnea lor. Molipsirea se produce nu numai în timpul îngrijirii păsărilor, ci şi la tăiatul ori ciupitul lor. De la omul bolnav de ornitoza transmiterea infecţiei este posibilă, însă se întâlneşte destul de rar.

Dintre ele mai des se întâlneşte forma pulmonară. Ea se manifestă prin cefalee, temperatură ridicată, (39°-40°C), dureri nepronunţate în cutia toracică, tuse, de la început cu eliminarea unei cantităţi neînsemnate de spută, care mai apoi devine abundentă, cu un caracter mucopurulent.

De regulă, boala durează o lună, mai rar 3-6 luni, iar uneori apar recidive, şi ea capătă un caracter cronic, complicându-se cu miocardite, tromboflebite, pneumoscleroze, arahnoidită. Complicaţiile menţionate pot apărea atunci, când bolnavul se adresează prea târziu medicului şi se ocupă cu autotratamentul.

Sursa şi detalii suplimentare.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.