joi, 4 septembrie 2008

Sfaturile gaiţei: baia de furnici

Gaiţele sunt extrem de ocupate. Sezonul de recoltare este în toi - zeci de kilograme de ghinde sunt culese şi îngropate sau ascunse în scorburi pentru zilele flămînde. O gaiţă poate duce pînă la cinci ghinde în zbor. Acum gaiţele pot fi observate uşor, la orice oră a zilei, în jurul stejarilor. Fotografiile de mai jos au fost făcute azi în Grădina Publică.

Gaiţă (Garrulus glandarius)

Am descoperit, deja în internet, un comportament curios al gaiţelor - baia din furnici. Pasărea se aşează în vîrful muşuroiului şi lasă furnicile să circule pe ea. Un fel de jacuzzi. Altă metodă este prinderea unei furnici şi frecarea ei de penele de pe aripi şi piept. Se pare că aicidul furnicilor ajută păsările să scape de paraziţi. Puteţi urmări un filmuleţ cu o gaiţă făcînd baie de furnici pe saitul Arkive care dispune de o colecţie fantastică de fotografii şi filme cu păsări şi alte vieţuitoare.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.