sâmbătă, 20 septembrie 2008

Ştiinţa în folosul societăţii - sau cum pot fi cartate păsările

Am răsfoit recent teza de doctor a Nataliei Vasilaşcu despre păsările din Chişinău. Acum o citesc. Teza asta a fost scrisă pentru mine - listează toate speciile de păsări din Chişinău, le repartizează în principalele locuri unde acestea trăiesc (da, am făcut aceleaşi itinerarii) - Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Grădina Publică Ştefan cel Mare, Dendrariul... Doar că eu mai merg şi pe la Grădina Botanică, dar aceasta e într-atît de contopită cu natura din jur, încît nu e relevantă pentru studii ce ţin de păsările din Chişinău. M-a surprins însă ignorarea totală a luncii Bîcului ca biotop. Eu personal am fost copleşit de sălbăticia şi păsărimea din jurul Bîcului, pe porţiunea care e paralelă lacurilor de la Sculeni. Oricum, nu voi face aici o analiză a lucrării, o voi face mai tîrziu.

Unul din cele mai utile instrumente pe care mi l-a oferit teza dată au fost hărţile parcurilor menţionate mai sus, pe care sunt cartate cîte 8-10 specii dominante de păsări. Fantastic:
Detaliu din harta Grădinei Publice Ştefan cel Mare
© Natalia Vasilaşcu


Cele trei cerculeţe galbene sunt plasate chiar în vecinătatea statuii lui Ştefan cel Mare. Ele înseamnă "cinteze". Zona aceea a grădinii publice o ignoram mereu - îmi părea prea circulată şi prea aproape de stradă ca să fie preferată de păsări. Azi, înarmat cu această informaţie, m-am pornit la căutat cinteze. Doar unica fotografie a acestei păsări pe care o am e cam... neclară :)

Şi ce credeţi? Cintezele, în număr de opt erau exact acolo unde sunt cartate! De parcă ar fi munţii Carpaţi - nu s-au clintit din loc. Teza, totuşi e scrisă în 2007, în baza cercetărilor din 2003-2005! Se vede că arbruştii şi copăceii din acea parte a grădinei le priesc cintezelor:

Din faţă cinteza îmi aduce aminte de un aisberg

Fast-food în lumea cintezelor...

McFluturi cu multă verdeaţă...

...nu costă nimic, dar se înghit cam greu.

Cinteză (Fringilla coelebs)

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.