marți, 28 octombrie 2008

Cea mai mică pasăre din Europa

E vorba de Auşelul-cu-cap-galben. Cîntăreşte între 4 şi 8 grame :D

Acest pitic este pentru noi oaspete de iarnă. E venit în Moldova recent - pe tot parcursul lunii octombrie şi va pleca în martie la nord la cuibărit. Poate fi văzut în apropierea coniferelor, mesteacănilor şi tufişilor din parcuri şi păduri.

Mai concret? Mergeţi în Grădina Publică Ştefan cel Mare la coniferele de lîngă ieşirea înspre hotelul Jolly Allon. Îl veţi găsi în compania piţigoilor. E uşor de recunoscut după pata galbenă de pe cap şi dimensiuni - pînă la 9 cm lungime. În comparaţie - piţigoiul mare ajunge la 16 cm. Colegii apropiaţi de dimensiuni sunt piţigoiul albastru - pînă la 11 cm, pitulicea mică - 10 cm şi ochiuboului 8-9 cm (wikipedia dă 10-11).

Apropo, deja a doua oară în ultimile patru zile văd ochiuboului - acum 3 zile lîngă Lopăţica şi acum cîteva ore în Chişinău. Şi nici o fotografie! E atent şi preferă tufişurile în care dispare uşor.

Înapoi la auşel. E un fotomodel care dă bătaie de cap. Nu stă o clipă locului, a zburat de vre-o şase ori între doi copaci, are zbor foarte rapid şi l-am pierdut de cîteva ori cînd îmi rupeam privirea. În plus e mic, nu te lasă aproape şi preferă vîrful copacilor ;)





Auşel-cu-cap-galben (Regulus regulus)

P.S. Cît despre celălalt "auşel" fotografiat în august la Criuleni - n-are cum să fie auşel. Nu e nici sticlete. Nu ştiu ce-i...

Update (5 noi 08): Am aflat ce-i :) 

Un comentariu:

Unknown spunea...

Intr-adevar e foarte mica, si mai mult, foarte agera. Am avut citeva ocazii sa o fotografiez dar de fiecare data timpul a fost prea dur cu mine

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.