marți, 28 octombrie 2008

Despre volumul "Lumea animală a Moldovei. Păsări."

M-am apucat într-un tîrziu să scriu despre această carte nu pentru că mă simt în drept să o fac - sunt un diletant în ornitologie. Din păcate nu există la moment o recenzie sau descriere a acestui volum în internet şi voi încerca să acopăr această lacună. Perspectiva este cea a cititorului simplu, a publicului general, care şi este ţinta cărţii.

Volumul Păsări din colecţia Lumea animală a Moldovei este o publicaţie extraordinară apărută în 2006 la editura Ştiinţa. Cartea cuprinde descrierea a 201 specii de păsări care pot fi întîlnite în Moldova, însoţită de cîteva fotografii şi o fişă biologică cu detalii "tehnice" - dimensiuni, tip de nutriţie etc. Această carte a fost condimentul decisiv pentru interesul meu pentru păsări şi apariţia acestui blog.



Publicaţia a fost un efort comun al trei autori - Andrei Munteanu, Tudor Cozari şi Nicolae Zubcov care au contribuit în mod egal cu text, dar inegal cu fotografii. Din cele 592 de imagini prezente în volum, 501 sunt ale lui Tudor Cozari, cu care am avut o întîlnire întîmplătoare în august - ne-a făcut cunoştinţă un cormoran.

Ce se mai scrie prin recenzii?

O să spun mai bine că volumul cumpărat de mine a călătorit în ultimele trei luni mai mult de 3.000 de kilometri - cu maşina, troleibuzul, pe jos, cu barca... A fost pe Beleu, a călătorit prin Codri, la lacul Congaz, pe Bîc între Circ şi Ghidighici, pe malul Nistrului la Criuleni, în defileul Goian şi în alte locuri pitoreşti cu denumiri frumoase ca Lopatna, Lopăţica, Hîrtopul Mare... A mai fost şi în Crimea.

Pentru mine funcţionalitatea ei s-a modificat în timp - la început am folosit-o ca identificator al păsărilor pe care le vedeam prin oraş. Această funcţie încă se păstrează, cu toate că deja mă bazez pe fotografii şi nu am nevoie de carte imediat în timpul urmăririi păsărilor.



O altă funcţie este identificarea habitatelor şi perioadelor de timp pentru păsările pe care simt stringenta nevoie să le fotografiez. De asemenea aflu detalii despre speciile de care mă interesez şi mai toate informaţiile generale ce nu ţin de observarea imediată pe care le pun aici pe blog se bazează pe volumul Păsări.

Aş vrea să folosesc bibliografia dată în carte, dar încă nu am găsit timp pentru studii teoretice - în tot timpul liber cu lumină naturală sunt în cîmpuri, păduri, parcuri şi lacuri. În timpul fără lumină naturală - scriu pe blog.



Sugestiile pe care le-aş putea da pentru următoarea ediţie ar ţine mai mult de machetare, în care am un pic de experienţă. Încep cu un detaliu care nu mă afectează, dar a deranjat cîţiva colegi cărora le-am arătat cartea - titlul se citeşte uşor - "Lumea a Moldovei animală". Putea fi evitat. Ar fi bine ca denumirea speciei să fie mai bătătoare la ochi, totuşi e primul lucru de care ai nevoie cînd răsfoieşti şi alb pe alb nu dă chiar cel mai bun contrast. O ultimă doleanţă - aş vrea să văd în colţul dreapta jos o hartă a Moldovei cu răspîndirea speciei. Cred că se poate găsi spaţiu din contul micşorării caracterelor textului de bază sau prin integrarea hărţii în fişa biologică. E arhinecesar.

În rest felicit Ministerul, Academia şi Fondul pentru o investiţie reuşită a banilor publici şi autorii cu un efort exemplar de popularizare a ştiinţei. Vă mulţumesc.

2 comentarii:

Anonim spunea...

pe undeva prin cartile publicate de Editura Stiinta am si eu fotografii.

abia astept sa vbad si eu cartile... unde am publicat primesc cate un exemplar.

o sa incerc sa vorbesc... poate primesc din fiecare volum cate unu.

cosmln

Ion Grosu spunea...

Daca nu gresesc ai un scorpion italian si o calugarita in volumul Nevertebrate.

Daca nu ai primit inca volumul, contacteaza editura — nu m-as mira sa fi uitat.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.