miercuri, 29 octombrie 2008

Nerezervaţia Prutul de Jos: o egretă mare şi un stîrc cenuşiu

Expediţia ecologică Sud-2008 a avut cinci participanţi dintre care numai eu nu eram doctor în ştiinţe :) În afară de mine au mai participat 4 specialişti în geologie, ecologie, meterologie şi hidrologie. Oamenii aveau treabă - făceau fotografii la rîpi, luau mostre de apă şi mîl din diferite locuri pe drum, iar eu umblam în opririle de 5-10 minute cu aparatul încercînd să fotografiez repede tot ce mişcă.

Într-un asemenea regim de "hai repejor" am prins în obiectiv un stîrc cenuşiu lîngă satul Goteşti, Cantemir. Cînd am trecut cu maşina pe lîngă el, nu s-a speriat, dar odată ieşit din maşină (eu), stîrcul a ţinut distanţa. Atunci am decis să-l fotografiez din maşină, la viteză mică. Stîrcul a înţeles manevra prea tîrziu şi mi-am îmbunătăţit mult calitatea fotografiei acestei specii (vezi celelalte).




Stîrc cenuşiu (Ardea cinerea)

Sîmbătă după-amiază pe Beleu erau puţine păsări. Mai tîrziu localnicii ne vor spune că din cauza vînătorilor acestea s-au refugiat pe canalele de pe malul român al Prutului.

"Mă uitam chiar sîmbăta trecută pe lac. Măi ce puşti mai aveau - băteau la un kilometru. Dacă se ridica vreun stol de raţe sau gîşte de peste Prut şi zbura spre Beleu - pac, pac, pac... una după alta jos. Parcă era război."

E adevărat că nu am văzut nici o raţă, nici o lişiţă, nici o gîscă sau călifar pe lac şi nici în zbor. Am văzut vreo 6-7 egrete mari, 3 stîrci cenuşii, vreo 10-20 cormorani mari, vreo cîţiva pescăruşi şi vrăbii. Şi gata. În trei ore în care am parcurs cu barca lacul pe aproape toată lungimea. Nu am fost în sălcişul unde păsările cuibăresc vara. Dinspre el se auzeau împuşcături aşa că nu am riscat. De acolo se ridicau stoluri de păsări negre şi albe, dar era prea departe ca să le identific.

E straniu că păsările ridicate de împuşcături făceau rotocoale şi se aşezau în aceeaşi zonă! Raţe proaste! Cînd le sperii eu în Valea Morilor călcînd pe o creangă uscată se ridică toate şi zboară la Dendrariu. Cînd le ucid vînătorii pe Beleu - fac un cerc şi se întorc.

Fotografiatul din barcă e un chin - barca e scuturată de valuri, mîinile nu te ascultă, stropii de apă îţi ameninţă obiectivul... În plus - barca era vizibilă de departe (veneam "dinspre larg") aşa că păsările mai precaute îşi luau zborul din timp. Această egretă mare a fost cea mai indulgentă:




Egretă mare (Egretta alba)

Surprinzător, cormoranii mari au fost foarte sperioşi - fotografiile nu le mai pun - o să am ocazii mai bune.

În concluzie - Beleul nu mai este rezervaţie. În condiţiile actuale nu văd cum situaţia ar putea fi schimbată - este clar că guvernul şi Valiexchimp-ul nu vor renunţa la petrolul de acolo şi e evident că în asemenea şantier (se construiesc drumuri, linii de electricitate, sonde noi şi conducte prin lac) Beleul se va mîli mai repede, iar paza rezervaţiei de braconieri devine imposibilă.

Să sperăm că România va fi mai înţeleaptă şi-şi va proteja Delta şi vom avea şi noi unde să vedem păsări de baltă în mediul lor natural.

2 comentarii:

Anonim spunea...

I've subscribed to the blog. I liked it, although I don't know Romanian. Still, I can watch the photos and thus learn at least something about the birds of Moldova.

Ion Grosu spunea...

Thanks for the visit.

You can get a funny but still useful translation in Google (try this link - http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fmoldovabirds.blogspot.com%2F&sl=ro&tl=en&hl=en&ie=UTF-8)

The translation suffers because of the weak program itself, but also because I use old orthography (î instead of â) and many regionalisms.
Sorry - this is my style.

One should read
In such a regime of "go repejor" We got a goal in stîrc gray near the village Gotesti, Tip.

as
Being in a hurry I've made a photo of a Gray Heron near the village of Gotesti. :)

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.