miercuri, 1 octombrie 2008

Valea Morilor: o pupăză şi un muscar sur

Rectificare 15 Octombrie 2008: Din bunăvoinţa dlui Dan Ionescu, profesor la Universitatea Transilvania din Braşov, s-a făcut identificarea corectă a "presurei de grădini" din acest articol. Pasărea este de fapt muscar sur.

Din primblările recente pe la Valea Morilor m-am întors cu două păsări noi pentru colecţia de pe acest blog: pupăza şi muscarul sur. Pupăza am urmărit-o chiar în balta formată pe terenul unde era lacul. Am urmărit-o pînă cînd am fost întrerupt de un cîrd de peste 150 de raţe mari, care s-au ridicat speriate de pe heleşteele formate.

Cîteva impresii. N-am găsit la Valea Morilor dezastrul ecologic despre care am citit. Terenul fostului lac este ocupat de cîteva cursuri de apă care formează şi vreo trei-patru heleştee mari. Totul e acoperit de vegetaţie bogată, inclusiv sălciş de 2-3 ani. Pe teritoriul fostului lac sunt mii de păsări. Pe lîngă cele cîteva sute de raţe mari, care probabil se adună aici pentru a migra în cîrd.

Desigur că dispariţia lacului a afectat orăşenii. Să numeşti însă balta formată în mod spontan dezastru ecologic mi se pare exagerat.

Pupăză (Upupa epops)

Un muscar sur şi un codroş de pădure pe nuc

Muscar sur (Muscicapa striata)

Stol de peste 80 de raţe mari în zbor de-asupra Văii Morilor.

Aşa arată lacul dinspre vest.

Şi cam aşa dinspre est. Vegetaţia ascunde cîteva heleştee destul de mari.

2 comentarii:

annie spunea...

Ma ajmal !

Ion Grosu spunea...

Annie!

Nice to see you on this blog :) These pictures are from the biggest lake in Chisinau that disappeared several years ago and there is a marsh now in its place.

Lots of birds there. The ecologists say that the soil got contaminated with metals during last 30 years. Rain water that washed the city streets ended in the lake and the mud is dangerous now.

They don't know what to do with the mud and can't let the lake just vanish, so they placed a tractor in the middle of the marsh as a symbol of intense activity :)

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.