marți, 25 noiembrie 2008

Încă un oaspete de iarnă — scatiul

Plasez cîteva păsărele fotografiate în grabă pe drum spre şi de la masă în Grădina Publică Ştefan cel Mare. Trei din ele au mai fost, scatiul e nou — a 68-a specie din Moldova pe acest blog. Cum frunzele au dispărut, cel mai des fondal rămîne cerul curat. Contrastul e enorm, de aici şi calitatea precară a unor fotografii. Scatiul l-am salvat stilizîndu-l într-o pictură japoneză :)


Auşel-cu-cap-galben (Regulus regulus)


Piţigoi sur (Parus palustris)


Piţigoi-de-brădeţ (Parus ater)


#68. Scatiu (Carduelis spinus), femelă

Cu toate că e sedentar în Carpaţi, scatiul în Republica Moldova poate fi văzut numai la iernat, de prin sfîrşitul lunii octombrie. Masculul are capul negru şi dungi galbene pe aripi. Femela, în imagine, e uniform colorată cenuşiu-verzui cu pete-dungi întunecate.

Începînd cu 1994 scatiul are un monument în Sankt-Petrersburg. Cu ce ocazie? Aflaţi dacă ştiţi engleza sau rusa.


Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.