joi, 13 noiembrie 2008

Păsări călite - un botgros

Parcurile au sărăcit în zburătoare. Ziua e mai scurtă - lumina bună pentru fotografiat coincide cu orele de birou. Serile fotografice s-au terminat şi vor reveni abia la primăvară. Am la dispoziţie numai sîmbăta şi duminica, dar cu cît se înteţeşte frigul de afară, cu atît se scurtează expediţiile.

Iată stau şi mă jelui ca o babă bătrînă, dar între timp în Moldova au venit oaspeţii de iarnă. Migraţia sezonieră, în cazul păsărilor este în ambele sensuri - unele păsări pleacă, iar altele, din nordul Europei poposesc la noi. Printre acestea din urmă şi botgroşii. Am descoperit unul în Grădina Publică Ştefan cel Mare acum cîteva zile, dar se ţinea doar de vîrful copacilor. Pun fotografia cea mai reuşită, pentru prezentarea speciei, dar rămîn cu speranţa unor întîlniri mai apropiate cu acest bosumflat.


#63. Botgros / ciocgros, femelă (Coccothraustes coccothraustes)

Masculul-botgros are capul roşu aprins, femela mai mult brună-cenuşie. Este mai mare decît o vrabie. Cam cît un ţiclean. Vine în Moldova la începutul lui noiembrie.

Referinţe:
Cîteva detalii şi o discuţie pe animale.ro


4 comentarii:

Anonim spunea...

imi pare rau dar cred ca e un cintezoi.(mascul) botgrosul e cu totul altceva. are un colorit aprins rosu cu negru.

Ion Grosu spunea...

N-are ce sa va para rau, pt ca nu e cintezoi :)

Anonim spunea...

am si eu doi baieti si vreau sa prind si o fata baieti st foarte frumosi fetele st mai deschise la culoare are un prieten

Unknown spunea...

Sall... Are cineva de vânzare botgros??

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.