joi, 26 februarie 2009

Valea Trandafirilor: primul lac s-a dezgheţat 90%


S-au întors lişiţele!

...respectiv mi s-au întors orătăniile. Pescăruşii-rîzători (40+), lişiţele (20+) şi chiar trei raţe mari s-au întors pe lacul cel mai ridicat, care e eliberat de gheaţă în proporţie de 90%. Găinuşe de baltă nu am văzut, presupun că nu-s. Am hrănit păsările şi găinuşele nu au ieşit, deci nu-s :)

O nouă intrare pe acest blog — inăriţa (Carduelis flammea) — un stol întreg m-a survolat şi a aarborizat pe un mesteacăn înalt. Le-am apropiat la maximum, dar erau departe. Oricum e o întîlnire fericită. În primul rînd e prima specie nouă din 2009 şi am aşteptat-o multişor. Într-al doilea rînd e o specie care poate fi văzută doar iarna în Moldova, pentru că face cuib în Ţările Scandinave şi nordul Rusiei.



#74. Inăriţă (Carduelis flammea)

În rest m-am jucat cu ciorile. Era una de semănătură moartă sub un brad şi cînd m-am apropiat de ea, pe toţi copacii din jur au venit colegele ei, apropo, inclusiv grivele, şi m-au croncănit pînă m-am îndepărtat. Cîteva au decis să mă urmărească tot croncănind, dar le-am aruncat cîteva coji de pîine şi m-au lăsat în pace.


Ciori sure = ciori grive = ciori cenuşii (Corvus corone cornix)

Ah. Am mai văzut cîţiva auşei-cu-cap-galben în stuful de la lacul din deal. Şi un fel de scuză — nici mie nu-mi place cum au ieşit fotografiile cu ramă şi semnătură, a fost un experiment, nu a reuşit, dar să refac fotografiile nu văd sensul.


Auşel-cu-cap-galben (Regulus regulus)


Piţigoi mare (Parus major)

Cît despre piţigoi... Am menţionat în postarea despre Kiev că acolo piţigoii sunt mai curajoşi şi se apropie mult de oameni. Cred că depinde mult de frig şi numărul de păsări. Azi, la temperatură negativă am întîlnit un stol numeros (peste 30 de păsări, zburau împreună cu inăriţele, dar cu un etaj mai jos) şi majoritatea au acceptat fără probleme să mănînce direct din mînă. Foamea îi face curajoşi şi pe "ai noştri". Dacă-s mulţi la unu :)

7 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru inarita, una din cele mai frumoase pasari in opinia mea (alaturi de mugurar, bineinteles). Si eu am dorit-o iarna asta, dar nu am avut asa bafta ca tine. Succes si la cat mai multe specii noi in 2009.

Vlad.

Anonim spunea...

Ha! Never seen a goldcrest in the reed, above the water. Considered it an absolutely non-water bird.

Ion Grosu spunea...

to Vitaly: There were at least 4 of them in the same place. Since it's ice under the reed and the water starts several meters away, you can keep your good opinion about the goldcrest :)

pt. Vlad: Cu toată seriozitatea — nici o pasăre, pentru mine, nu se compară la frumuseţe cu corbul :) Pe de altă parte încă nu am întîlnit pasăre liberă care să-mi displacă... Cred că în Valea Trandafirilor mai găseşri stolul cela de inăriţe. Mulţumesc pentru urare.

Ion Grosu spunea...

Vlad,

dacă te mai întorci pe aici, spulberă-mi, te rog îndoiala, eşti Vlad Postolachi, nu?

;)

Anonim spunea...

Nu sunt Vlad Postolachi, sunt colegul tau, Vlad Cioflec :)

Ion Grosu spunea...

Mulţumesc :)

vlad spunea...

Salutare baieti! Am inteles ca sint cautat??? Ma puteti contacta la vpostolachi@rambler.ru - Vlad Postolachi

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.