vineri, 26 iunie 2009

Codreanca Străşenilor — 2: O fugă pînă la Prigoriţa

Relatarea precedentă din Codreanca a fost la 18 octombrie 2008. Dat fiind că e satul bunicii, la sigur nici asta nu e ultima. La 31 mai 2009 am decis cu tata să tragem o fugă pînă la locul numit Prigoriţa, unde el a fost ultima dată acum vreo 40 de ani. Dat fiind că a fost un marş rapid prin spaţiu şi timp, păsările nu au constituit o prioritate, dar, totuşi ne-au însoţit.

Codreanca, numită înainte de 45 Cobîlca e în Codri, în raionul Străşeni. Prigoriţa e locul unde se făceau maiovcile, adică un fel de picnic în luna mai. Pentru că mesele putrezeau, oamenii săpau şanţuri în formă de dreptunghi, adînci cît să le încapă picioarele. Malul interior al şanţului le servea drept masă, iar cel exterior — scaun. Picioarele stăteau liber în şanţ.

Copiii zburdau prin pădure în timp ce maturii cinsteau un pahar de jin.
Mamele strigau: "Luaţi seama să nu vă pierdeţi!"
Copiii răspundeau veseli: "N-o să ne pierdem..."
Şi se pierdeau.
După masă maturii găseau copiii, urcau toţi într-un autobuz şi se hurducau înapoi acsasă prin pădure vreo 4-5 kilometri.





Codobatură albă (Motacilla alba)


Graur (Sturnus vulgaris)




Sfrîncioc roşiatic (Lanius collurio)




Mărăcinar negru (Saxicola torquata), în fotografia de sus femelă, în cea de jos mascul


Şorecar comun (Buteo buteo)

La revedere.


Un comentariu:

Unknown spunea...

cred ca tipul din caruta e "omul pe drum" dintr-o postare anterioara. "Omul pe drum - Reloaded", desigur...ca-i mai tanar aici, a adus personaje noi si are un nou mijloc de deplasare :D . Asteptam cu interes "Omul pe drum - Revolutions"

Mor de dragul blogului astuia :))

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.