luni, 15 iunie 2009

Expediţia "Turba 2009": moartea puiului de cuc

Demult, demult, încă la 26 mai 2009, am participat în calitate de balast la expediţia "Turba 2009" scopul căreia era să identifice locurile care conţin turbă în lunca Nistrului între satele Popeasca şi Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă.


Biserica din Olăneşti


Doi pui de guguştiuc (Streptopelia decaocto)

În afară de mine la expediţie au participat trei academicieni — fostul director al Institutului de Pedologie şi Agrochimie, academicianul Andrei Ursu şi savanţii Ion Marcov şi Aurel Overcenco.


Membrii expediţiei în căutarea turbei

Malul Nistrului între Crocmaz şi Olăneşti conţine soluri turboase care uneori se aprind şi ard săptămîni la rînd. Stratul de turbă arsă ajunge să aibă o adîncime de pînă la 2 metri. Colegii mei (de maşină, desigur ;) căutau turbă ne-arsă.

Din păcate pedologii nu au mai găsit ce căutau

Pe drumurile din zonă iarba are 30-40 de centimetri. În livezile părăsite — peste un metru. Păsările mişună în sălbăticia re-instaurată în această zonă dezmlăştinită de efortul oamenilor muncii în vremurile URSS. Conform tradiţiei milenare a blogului — iată harta:



Cu semnul întrebării sunt marcate posibilele locaţii ale solurilor turboase

Într-un moment, se pare că m-am apropiat de cuibul unor codobaturi galbene, pentru că o pereche de păsări m-a urmărit atent de la distanţă apropiată şi încercau să mă atragă. Cum nu vedeam unde-i cuibul lor, din cauza ierbii, am început să calc foarte atent şi să mă întorc spre maşină. Păsările m-au urmărit o vreme, apoi m-au lăsat în pace.







#93. Codobatură galbenă, femelă (Motacilla flava)





Codobatură galbenă, mascul (Motacilla flava)

Specia dată e nouă pentru acest blog, a 93-a la număr. O mai văzusem în Crimea, dar nu am reuşit să o fotografiez de aproape atunci. Observaţi că masculul are culori mult mai intense. Specia are numai în Europa 11 subsepcii. Dat fiind că masculul nu are dunga albă pe sprînceană, presupun că aceasta e Motacilla flava feldegg, cu toate că femela pare a fi dombrowskii. Rog specialiştii să se pronunţe în comentarii.

Am văzut de-a lungul a doi kilometri vreo 8 sfrîncioci roşiatici. I-am întîlnit mulţi şi des şi în timpul expediţiilor ulterioare la Codreanca şi la Scoreni.

Sfrîncioc roşiatic (Lanius collurio)

#94. Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus)

Lăcarul mare este una din speciile-gazdă în cuibul căruia cucul îşi depune ouăle. O dată cu eclozarea şi apariţia puiului de cuc care creşte foarte rapid, cuibul nu rezistă greutăţii acestuia şi de aceea, fiind ancorat la 1-1,5 metri pe tulpinile de stuf, el alunecă treptat în jos ajungînd la suprafaţa apei. Uneori aceasta provoacă moartea puiului de cuc.

#95. Ciocîrlie de cîmp (Alauda arvensis)?
Mărăcinar negru (Saxicola torquata)
NB! Numărul de ordine 95 în lista de specii fotografiate de mine în R. Moldova a fost atribuit Sfrînciocului cu frunte neagră din această postare! Mea culpa.

Nu sunt sigur privind identificarea păsărilor de mai sus. Fotografia poate ajuta. În schimb pasărea de mai jos, sunt sigur că e o chirighiţă neagră — am văzut-o bine. Dar fotografia mai mult încurcă :) Tocmai prinsese un peşte. Poftă bună tuturor.
#96. Chirighiţă neagră (Childonias niger)

Cam atît.

4 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Am inclus acest blog minunat pe portalul "Ştiri din Republica Moldova" - http://stiribasarabia.blogspot.com/
Admir de multă vreme pozele, precum şi articolele.
Succes mult în continuare!

Dragos Bora spunea...

"Conform tradiţiei milenare a blogului — iată harta:"

Traditia milenara spune ca harta trebuie sa contina si o mutrã zâmbãreatzã. :-) Sa fie pana si harta in acord cu poantele pe care le strecori. Asta "Sub arşiţa soarelui, se opreşte o birje, ...Un domn se dă jos din trăsură, scoate aparatul de fotografiat şi..." a fost tare de tot. :)

Ion Grosu spunea...

Multumesc Eleonora, interesant serviciu acest site cu ştiri, o sa vizitez nmai des :)

Dragoş, facem mutră zîmbăreaţă în harta viitoare.

Pentru vizitatorii ulteriori, în special Cosmin şi Vlazii mai ornitologi ca mine, rog să mă dumirească în privinţa ciocîrliei de stepă şi a subspeciei codobaturii.

Numai de bine!

Unknown spunea...

Poza cu Sfrînciocul roşiatic si Macii sunt superbe!

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.