joi, 23 iulie 2009

A doua zi la Vîşcăuţi — căutarea cadrului bun cu pescăruşul albastru nu încetează


Biserica nouă din Vîşcăuţi

Încep cu cea mai mare ratare a sejurului la Văşcăuţi: după ce m-a prins o ploaie de vară în cîmp şi m-a udat ghioalcă, mă întorceam prin pădure cu majoritatea hainelor în mînă, aparatul de fotografiat dosit în gentuţă, şi atmosfera dîrdîindă de clănţănitul dinţilor mei degeraţi cînd...

...în faţă mi-a apărut o barză neagră.

[pauză]

...desigur că am aruncat hainele, m-am repezit după aparat, dar ocazia a fost pierdută. În pădure cerul e îngust, pasărea a dispărut repede după copaci. Pe cadrul de mai jos, cel mai bun din cele făcute, specia se poate determina clar, deci dovada e pe faţă. Am mai văzut o dată această pasăre rară la Beleu acum o săptămînă, dar nici n-am reuşit să reacţionez. Vjjj! Dus-a fost.


#102. Barză neagră (Ciconia nigra)

Tot din categoria arătărilor surprinzătoare a fost această pereche asimetrică de vecini certaţi. Dacă nu sunteţi ornitologi o să vă miraţi să aflaţi că de fapt pasărea mai mică — grangurul — fugăreşte de lîngă cuibul său enorma gaie neagră (anvengura pînă la 1,5 metri). Se întîmplă acest paradox datorită stranietăţii lumii în care trăim.

Gaie neagră (Milvus migrans), Grangur (Oriolus oriolus)


(fe)Mierlă (Turdus mierulas)


Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus)


Şorecar comun (Buteo buteo)

Şi, desigur, lăsaţi pentru desert, pescăruşii albaştri. Nu sunt fericit de fotografiile făcute, mi-am lăsat spaţiu pentru îmbunătăţiri...






Pescăruş albastru (Alcedo atthis)

Ap' gata :)


8 comentarii:

abnormaljunk spunea...

superb blog!

Anonim spunea...

Salut, din cite vad esti informat in ceea ce priveste habitatele pasarilor din Moldova, sau cel putin ai acces la astfel de informatii, intrebarera mea este: as putea sa gasesc pescarusul albastru pe riul Prut, mai bine zis in lunca inferioara a riului...astept raspunsul pe mail daca se poate. Mc anticipat si bafta in continuare in ceea ce faci. (tivalik_yamaha@yahoo.com)

Dragos Bora spunea...

Pescãrash. Pescãrushul e, de fapt, pescãrash. Numai bine si spor la treburi! :-)

Ion Grosu spunea...

Ar fi bine să fie pescăraş. S-ar evita confuzii. O să mai verific şi probabil voi schimba.

Lulu spunea...

e superba aceasta pasare! e pasarea mea preferata, de cum am vazut-o am ramas fascinata! si e greu de observat, fiind si foarte mica si super rapida :) felicitari pentru aceasta fotografie! esti ornitolog?

Ion Grosu spunea...

Amator. Atît fotograf, cît şi ornitolog.

Lulu spunea...

wow! atunci felicitari! esti pe "rombirdgroup"? :) vazui niste foto acolo :)

Unknown spunea...

wow, pe ultima poza ciocul e masiv!?! E normala oare asa abatere in dimensiuni?

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.