joi, 16 iulie 2009

Făleşti — capitala oglinzilor de apă

Acest blog a rămas în urmă. Fotografiile de mai jos au fost făcute acum o lună, la 18 iunie, lîngă satul Rediu de Jos. Făleştii e un raion plin de oglinzi de apă — am numărat pe hartă 88 de iazuri făcute de-a lungul afluienţilor Prutului. Am fostacolo cu treburi de serviciu, dar într-o pauză de o oră am avut timp să fac o primblare în jurul iazului din Rediu. Găsiţi mai jos fotografiile.

În această lună cît a trecut de la vizita la Făleşti am mai fotografiat păsări şi animale la Vîşcăuţi, Curchi, şi în Rezervaţia Prutul de Jos.


Egretă mică (Egretta garzetta)


#95. Sfrîncioc cu frunte neagră (Lanius minor)

N.B.: Dat fiind că ciocîrlia de stepă din această postare s-a adeverit a fi mărăcinar negru, am atribuit numărul de ordine 95 din speciile fotografiate de mine în R. Moldova, sfrînciocului cu frunte neagră de mai sus. Numerotarea va continua normal, cu specia #101.


Egretă mică (Egretta garzetta)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Stîrc roşu (Ardea purpurea), Cartea Roşie a Republicii Moldova

Stîrc cenuşiu (Ardea cinerea)




Corcodel mare (
Podiceps cristatus)


#101. Fluierar cu picioare roşii (Tringa totanus)


Egretă mare, (Egretta alba), Cartea Roşie a Republicii Moldova

Egretă mare, (Egretta alba), Cartea Roşie a Republicii Moldova


Nagîţ (
Vanellus vanellus)

Stîrc pitic (Ixobrychus minutus)

9 comentarii:

Vitalie spunea...

Superbe pozele.
Făcute în Făleşti?! Nu aş fi crezut.

Anonim spunea...

cred ca cele doua pasari in zbor sunt fluierari cu picioare rosii...

Anonim spunea...

Frumos ”scris” blogul! cand o sa am si eu nevoie de vre-o identificare de pasare o sa apelez aici, acum s-a intamplat sa identific fluierarii destul de usor din determinatorul ilustrat ”Hamlyn Guide”.
Doamne ajuta!

Ion Grosu spunea...

Multumesc pentru identificare. Am si eu un ghid cel puţin la fel de bun, dar era vorba de lenea cititorului mai mult decît de calitatea ghidului :)

Anonim spunea...

de unde ştii denumirile păsărilor?

Ion Grosu spunea...

Pentru identificarea speciei există identificatoare speciale, eu îl folosesc pe acesta — http://www.amazon.co.uk/Collins-Bird-Guide-Complete-Britain/dp/0002197286

Pentru denumirile în română consul cartea aceasta — http://moldovabirds.blogspot.com/2008/10/despre-volumul-lumea-animal-moldovei.html

Mai am şi alte volume care mă ajută, vezi http://moldovabirds.blogspot.com/2009/02/biblioteca-ornitologului-pasarile.html

Denumirile în română (adică populare) pot să difere de la zonă la zonă sau de la autor la autor. De obicei diferenţa e minoră, de ex. Cioară grivă - cioară sură sau ghionoaie cenuşie - ciocănitoare cenuşie - ciocănitoare cu cap sur etc.

Dragos Bora spunea...

"de unde ştii denumirile păsărilor?"

http://www.shopsor.ro/pasari-carti__28_34_ro.html
http://karpatia.ro/shop/index.php?act=viewCat&catId=6

Ion Grosu spunea...

Mulţumesc Dragoş. Acele cărţi încă nu le am.

cosmln spunea...

lista de specii pentru Romania poate fi gasita aici: http://birds.nature4stock.com/?page_id=19

iar de la http://birds.nature4stock.com/?attachment_id=2701 se poate face download la aceasta lista (cu nume in latina, romana, engleza, germana, maghiara) in format excel.

cosmln

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.