miercuri, 2 noiembrie 2011

Amintiri de la Beleu

Beleul secase pe o treime din suprafață în August 2011.
Articol actualizat la 3 noiembrie 2011: În urma consultărilor cu cititorii noștri au fost identificate toate speciile, inclusiv un fluierar de mlaștină, care e o specie nouă (#115) pentru acest blog. 

Legendara expediție ornitologică Beleu 2011 este deja un punct de reper pentru amatorii de fotografii incredibile cu pelicani sau pentru imaginea șocantă a unei broaște nevinovate sfîșiate cu cruzime de o egretă. Dar asta, desigur, nu era tot.

Din cele 432 de fotografii făcute pe cel mai mare lac natural din Moldova, cele mai savuroase abia așteaptă lumina internetului. Și vom începe cu mult-promisul lopătar, specia cu numărul #114 din lista noastră de succese. Încet, dar sigur, ne îndreptăm spre o victorie zdrobitoare a științei ornitologice asupra obscurantismului și ignoranței.

#114. Lopătar (Platalea leucorodia)
#114. Lopătar (Platalea leucorodia)
Vă amintim că pe acest blog, în conformitate deplină cu regulile designului intuitiv, speciile incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova sunt menționate cu culoarea roșie. Lopătarul e o specie din care în Moldova cuibăresc cîteva zeci de perechi. Beleul e o gazdă bună pentru aceste păsări minunate, cu toate că Moldova nu e o gazdă bună pentru lacul Beleu.

Ce urmează va plictisi publicul neavizat, dar va ciuli urechile prietenilor noștri ornitologi. În cursul peregrinărilor noastre lacustre am zărit o pasăre de pradă ce aduce a șoimul rîndunelelor (Falco subbuteo), dar neconvingător. Facem apel către autoritățile științifice din țările surori și mame să ne ajute la identificare. În colțul fiecărei fotografii am plasat pasărea în rezoluția parșivă originală. Cine va spune primul corect denumirea speciei, va fi menționat sub fiecare fotografie, întru dăinuirea veșnică a gloriosului nume pe spațiile internautice.

Actualizare: Șoimul este de fapt un nagîț, așa cum a observat corect, primul Vitalie. 




 P
Pentru vizitatorii accidentali, care nu pricep mare lucru în speciile de șoimi, le dedicăm următoarea lebădă de vară, frumusețea căreia e pe înțelesul tuturor.

Lebădă de vară (Cygnus olor)

Mai departe voi lăsa fotografiile să vorbească de la sine și mă voi închina pînă la noi expediții.


Nagîț (Vanellus vanellus)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Nagîț (Vanellus vanellus)

#115. Fluierar de mlaștină (Tringa glareola), identificată de Florian Klingel

Egretă mică (Egretta garzetta)

Rațe mari (Anas platyrhynchos) Rațe mici (Anas crecca)


Țigănuș (Plegadis falcinellus)

Codobatură albă, junior (identificat de Florian Klingel)

Cioc întors (Recurvirostra avosetta)



20 de comentarii:

Vitalie spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vitalie spunea...

nagâţ - presupusul şoim

Florian spunea...

Hi, your "?"-birds are: Lapwing, Wood Sandpiper, Mallard (I believe) and juv. White Wagtail.

Ion Grosu spunea...

Vitalie, mersi, am fost păcălit de dunga de pe ochi.

Florian, I agree with all your suggestions. In the case of the wagtail I had doubts because it looked much bigger than a wagtail when I took the picture.

Thanks.

Ion Grosu spunea...

BTW, Florian, how do you manage in this picture to identify the Wood Sandpiper from the Green or Common ones?

Vitalie spunea...

Ion, ai grija ca Tringa glareola nu este trecuta ca specie prezenta pe teritoriul RM, si mai ai citeva specii, ar tebui sa faci o categorie aparte pentru astfel de specii.

Ion Grosu spunea...

Da, este și Alunarul.

Vitalie, tu cînd spui ”nu este trecută ca specie prezentă” te referi, probabil la o listă. Există una oficială, a Academiei de Științe?

În această listă, de semlu - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Moldova - Tringa glareola e menționată.

Ion Grosu spunea...

Mă uit acum prin fotografiile de la Beleu, am și un Tringa erythropus, după toate probabilitățile, e mult de lucru la acele fotografii.

Vitalie spunea...

insasi "Lumea animala" volumul Pasari a caror autori sunt citiva dr. in biologie, sustin ca in ea sunt trecute speciile prezente pe teritoriul RM. Desi am mai multe semne de intrebare si eu cum ar fi B. lagopus nu este cuibaritor, il putem vedea doar pe perioada rece al anului cind ierneaza in aceasta zona(nu este o specie cuibaritoare), dar de ce nu au trecut-o si pe Branta ruficollis pe care tot o putem vedea in aceeiasi perioada(cu mentiunea foarte rar). Plus la toate l-am intrebat pe dn. Cozar unul din autorii cartii daca pot considera ca speciile mentionate in carte sunt toate speciile pe care le putem vedea in RM, si am primit un raspuns afirmativ cu mentiunea ca lista este completa.

Vitalie spunea...

iar daca sa ne uitam dupa wiki avem 300 de specii, dar dupa http://www.birdlife.org/datazone/speciessearchresults.php?reg=0&cty=139&cri=&fam=0&gen=0&spc=&cmn=&hab=&thr=&bt=&rec=N&vag=N&hdnAction=ADV_SEARCH&SearchTerms= avem 234 specii, dupa mine birdlife este mult mai credibil desi nici cei de la wiki si nici cei de la bird life nu au stat sa vada ce pasari avem, s-au uitat doar dupa arelalul de raspindire si atit.

Ion Grosu spunea...

Straniu răspuns de la dl. Cozari. Este evident că volumul nu prezintă lista completă de păsări din Moldova. Ei au acolo 201 specii. Criteriul este păsări care se întîlnesc în Moldova, sunt multe specii prezentate în volum care nu cuibăresc aici.

Deci nu putem lua informația din volum ca referință pentru numărul de specii, cu toate că și lista de 300 din linkul de mai sus îmi pare prea generoasă.

Vitalie spunea...

Aici e si toata dilema, ca nu a stat nimeni sa vada ce pasari avem cu adevarat, pt ca arealele acestora este in continua schimbare, si necesita studii permanente. Unde mai punem si cartea rosie in care se mentioneaza specii demult dipsarute de pe teritoriul RM...:D

Ion Grosu spunea...

Eu cred cu îndîrjire că sunt 273 de specii în Moldova. Şi site-ul moldovenii.md tot aşa crede :D

http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/15/id/581

Florian spunea...

Hi Ion,
Common Sandpiper has a white bar on the wing, your bird has plain upper wings.
Features that favour Wood over Green:
- light underwing
- toes project beyond tail
- white supercilium

That is my opinion, if you want more, best link your picture in the bird ID section of birdforum.net (a great resource to figure out tricky IDs)

Vitalie spunea...

dupa moldoveni.md "In Moldova se cunosc 257 de specii de păsări sedentare şi migratoare. Mai multe păsări sînt pe plavii şi pe lacuri; suprafeţele de cîmpie ocupă o poziţie intermediară. Nu puţine păsări se întîlnesc în oraşe şi sate."
Sunt mai mult ca sigur ca ei stiu mai bine..:D

Vitalie spunea...

ha ha ha....dar vine imediat si detalii contradictorii, citez din aceeasi sursa: "În componenţa faunei ornitologice sînt multe elemente carpatine. În Moldova din România a venit şi s-a stabilit ciocănitoarea, iar de pe Peninsula Balcanică – turturica. Multe păsări mari – vulturul pleşuv sur, vulturul negru – se întîlnesc acum foarte rar în Moldova şi ele trebuie păzite cu mare grijă. Deşi stepele sînt desţelenite, pe teritoriile deschise în trecut, mai puteau fi întîlnite păsările caracteristice stepelor – vulturul-de-stepă, prepeliţa, potîrnichea, ciocîrlia de stepă, foarte rar − dropia. Încă nu demult în nordul republicii putea fi întîlnit cocorul."

Vitalie spunea...

care ciocanitoare???(sunt multe) care vultur, nu mai avem vulturi demult :D:D:D prin difinitie vulturii sunt necrofagi. iar arealul speciile mentionate sa restrins mul unele fiind intilnite doar in turcia, asia mica etc.

Vitalie spunea...

am vazut eu ca e ceva in neregula cu ciocanitorile din romania da nici chiar sa aiba atita tupeu sa vina in moldova..:D:D

Ion Grosu spunea...

Vitalie, în raportul național pe biodiversitate (există așa ceva http://bsapm.moldnet.md/Text/Pagina%20web%20Raport/Englez/Continuttot.html) e scris că în Moldova sunt 281 de specii.

În ce privește răspunsul dlui Cozari, el e straniu pentru că în volumul Păsări e scris explicit că el nu cuprinde toate speciile de păsări din Moldova, vezi în prefață în coloana din centru jos.

Vitalie spunea...

o fi spus-o fara sa-si dea seama, pt ca il intrebasem de citeva specii care nu erau trecute in volum, sau macar daca le-a vazut, si am primit raspunsul pe care l-am primit(si nici nu le-am vazut in Moldova) :D

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.