sâmbătă, 21 februarie 2015

#166. Ciocănitoarea neagră

Ieri am făcut o escapadă în rezervația Codri să ne mai alinăm sufletul cu liniștea drujbelor și a copacilor doborîți, dar și pentru a fotografia o specie din Cartea roșie a Republicii Moldova - ciocănitoarea neagră. Includerea acesteia în Cartea roșie se explică prin faptul că în Moldova avem extrem de puțini copaci bătrîni în păduri, iar cei căzuți sunt rareori lăsați să putrezească, ceea ce e pierdere de habitat pentru această specie.


A fost una din acele expediții de succes în care îți propui să vezi și să fotografiezi o anumită specie și asta chiar are loc conform planului. Ciocănitoarea neagră este cea mai mare ciocănitoare din Moldova, cu o lungime a corpului cap-coadă de 45-57 cm și anvergura aripilor de peste 65 cm. Poluțaia ei este (greșit) estimată în volumul „Lumea animală a Moldovei. Păsări.” la 2-6 perechi, cel mai probabil numărul real fiind de ordinul sutelor de perechi, dacă nu chiar miilor.


În escapada de ieri am văzut 5 masculi și am auzit încă alți cîțiva (tot vreo cinci), fără a depune mare efort și fără a parcurge porțiuni mari de pădure.


Curios că această ciocănitoare, conform spuselor birderilor elvețieni este o apariție urbană obișnuită la ei, fiind extrem de curajoasă în raport cu oamenii, în timp ce la noi este extrem de sfioasă și discretă. În aproape 9 ani de birding am văzut-o doar în 2 ocazii.


Pe de altă parte, ghionoaia cenușie la Chișinău o vezi în toate parcurile, inclusiv la 2 metri de trecători, în timp ce în România e considerată o prezență rară și care ține distanța.


Dar să ne întoarcem la călătoria de ieri:

Facem cu Vitalie Ajder (stînga) un plan al expediției. Fără suportul lui științific succesul misiunii ar fi fost puțin probabil. 
Vitalie examinează urmele unui ospăț de uliu, victima fiind, cel mai probabil, o ciocănitoare pestriță mare.
Iarnă de încălzire globală în Codri, cu așa succes în cîțiva ani vom avea păsări flamingo la Costești.
#166. Ciocănitoare neagră (Dryocopus martius / Black Woodpecker)

#166. Ciocănitoare neagră (Dryocopus martius / Black Woodpecker)

#166. Ciocănitoare neagră (Dryocopus martius / Black Woodpecker)

#166. Ciocănitoare neagră (Dryocopus martius / Black Woodpecker)

.


Niciun comentariu:

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.