joi, 31 iulie 2008

Cioara grivă face scandal

Din toate păsările pe care le-am urmărit pînă acum, cioara grivă are cel mai imprevizibil comportament. Prin asta e interesantă de urmărit. E mai curajoasă decît cioara-de-semănătură, care la sesiunile de hrănit hulubi are rol de observator distant, de pe crengi înalte. Cioara-de-semănătură e precaută şi îşi urmăreşte mult ţinta (de obicei bucăţile mai mari de pîine), înainte de a o lua de la vreo vrăbiuţă sau vre-un porumbel izolat.

Cioara grivă, m-a uimit de cîteva ori aterizînd direct în centrul grupului de hulubi. Îi alungă apropiindu-se rapid, cu ciocul ridicat în sus şi semi-căscat. Nu ştiu dacă o face pentru a părea mai înaltă, dar metoda funcţionează. O singură dată am văzut-o atacînd propriu-zis un hulub. L-a ciupit de aripă, după care ultimul a rămas fără o pană şi cu o urmă ciufulită.

Griva s-a apropiat cel mai mult de mine dintre corvide - sub 2 metri. Acum o săptămînă una a lăsat bucata de pîine luată de la porumbei şi a început să scoată glodul dintre două lespezi de pavaj, care marchează marginea trotuarului în scuarul Catedralei. După ce a săpat astfel tot spaţiul dintre lespezi, a început să pună glodul înapoi, dar nu i-a reuşit şi după trei ciocuri a renunţat şi a zburat brusc, părăsind parcul.

În valea trandafirilor grivele aşteptau raţele pe care le hrăneam la mal. Raţele aveau nevoie să-şi sprijine bucăţile mai mari de pîine pentru a le rupe şi veneau la mal pentru asta. Grivele le aşteptau şi încercau să rupă şi ele cîte ceva. Între timp, altele două au aterizat pe nişte ramuri de-asupra noastră şi au început să ne bombardeze cu găinaţ, nu ştiu dacă intenţionat... :)

Azi seara o cioară-grivă făcea scandal pe strada Armenească, aproape de intersecţia cu Micle. Sărea de pe o creangă pe alta pe copac şi cîrîia, după cum am interpretat eu, agresiv.

Cioara grivă (Corvus corone cornix)

Cu toate că nu am înţeles care era motivul reprezentaţiei, am înţeles imediat cine era ţintă cîrîitului:


Cioara a strigat mai mult de un minut şi a plecat. Am mai stat şi eu un pic şi m-am dus acasă :D

Vedeţi şi alte fotografii cu cioara grivă de pe acest blog.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.