marți, 29 mai 2012

Expediţia ecologică "Sud - 2012" (partea 1 din 10)

Expediţia ecologică Sud este o tradiţie veche a acestui blog. Organizată o dată la patru ani această expediţie adună cei mai buni oameni de ştiinţă din întreaga lume pentru o aventură de neuitat. Ultima expediţie, Sud 2008, s-a soldat cu succese incredibile despre care puteţi citi în postările păstrate cu grijă şi evlavie în arhiva blogului nostru:

Nerezervaţia Prutul de Jos: o egretă mare şi un stîrc cenuşiu

Pentru că expediţia are loc doar o dată la patru ani, echipa blogului Păsări din Moldova, în persoana lui Ion Grosu a fost însoţită de cei mai buni ornitologi din Elveţia şi Germania.

Specialistul în ornitofauna vietnameză, Florian Klingel, cunoscut de cititorii atenţi după Expediţia Internaţională Drăsliceni-Nimoreni, din octombrie anul trecut, a adus cu el trei elveţieni - Ursina, Jonathan şi Anna-Valentina, care au format echipa celei mai incredibile expediţii de cînd există acest blog.

Deprinşi cu exagerările lirice, cititorii vor fi puşi dur şi crunt în faţa faptelor: 90 de specii în 2 zile pe un traseu de 500 de kilometri cu cercetări atente ale zonelor umede din Goteşti, Ghioltosu, Vadul lui Isac şi Slobozia Mare (lacul Beleu), urmate de incursiuni în zona de stepă din jurul Vulcăneştilor, încununate cu descoperiri neaşteptate lîngă lacurile Taraclia şi Congaz. Itinerarul a adus acestui blog 6 specii noi (!) şi o sumedenie de fotografii mai bune în 61 de gigabaiţi de preţioasă informaţie ornitologică.

Enormitatea materialului colectat ne impune să împărţim raportul în 10 părţi distincte, fiecare cu istoria ei de povestit nepoţilor. Şi prima istorie este:


#1. Descoperirea boicuşului 



La 26 mai 2012, automobilul de teren Enterprise, de marca Nissan Birdfinder, a ieşit la 6:15 din Chişinău încărcat cu aparatură optică şi digitală de valoare înaltă. Chiar la prima oprire, după satul Ghioltosu din raionul Cantemir ni s-au trimis cîteva semne că urmează cea mai uimitoare expediţie din cîte a cunoscut Moldova.

În stuful din marginea drumului ne aştepta specia cu #127 a acestui blog - Boicuşul (Remiz pendulinus), o specie rară la cuibărit în Moldova. 

#127. Boicuş (Remiz pendulinus)
Boicuşul are un cuib specific - ţese legat de crengi un cocon din fibre şi iarbă care îi ia două săptămîni de muncă. Am decis cu Florian să căutăm cuibul - eu la dreapta, Florian la stînga. Elveţienii se dezmorţeau. A strigat primul Florian, găsise cuibul:


Nu a trecut mult pînă a venit şi boicuşul.

#127. Boicuş (Remiz pendulinus)
 A intrat.
#127. Boicuş (Remiz pendulinus)
 Şi a ieşit:
#127. Boicuş (Remiz pendulinus)

#127. Boicuş (Remiz pendulinus)

#127. Boicuş (Remiz pendulinus)
Balta din jur ne-a mai oferit privelişti - o pereche de ereţi de stuf, chire de baltă, raţe, egrete şi acest lopătar, specie din Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Lopătar (Platalea leucorodia)
 Tot din Cartea Roşie a ieşit şi acest Stîrc Roşu:

Stîrc roşu (Ardea purpurea)
Pentru că ne aştepta Beleul, am stat doar o oră în acea baltă minunată şi am mers mai departe. Ca să vedem această imagine pe cer:

Pelicani comuni (Pelecanus onocratulus)

Dar despre asta, dragii mei, în partea a doua a raportului despre incredibila Expediţie ecologică Sud - 2012.





Un comentariu:

Florian spunea...

Hey Ion, where is part 2? Can't wait any more... :)

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.