vineri, 19 iunie 2015

O colonie de popîndăi pătați și o căsnicie trainică a ereților de stuf

În perindările mele prin Moldova după păsări, am observat popîndăi pătați la 7 colonii, din raionul Orhei, pînă la extrema sudică a Moldovei dar, fără îndoială că cea văzută azi este cea mai mare și numeroasă. După ce am pus pe hartă limitele observațiilor acestor rozătoare azi, mi-a ieșit o suprafață de 14 hectare a coloniei. O să transmit locația celor care cercetează această specie, critică de altfel pentru populațiile multor specii de păsări răpitoare, care contează pe aceste veverițe dolofane în dieta lor.

Marele noroc al acestei colonii este că se află chiar sub o stînă de oi, în apropierea unei zone umede și lîngă cîteva lanuri de porumb și grîu. Tot pachetul imobiliar.

Cel mai nostim moment din viața coloniei, a fost „o luptă” scurtă dintre doi popîndăi, după care pierdantul s-a răsturnat cu picioarele-n sus și s-a prefăcut mort vreo 3 minute, pînă primul s-a plictisit.
Atacul.

Predarea.

Poziția finală.


Mai departe - fotografii cu popîndăi comuni, cu dedicație pentru Emanuel Baltag și Lucian Bolboacă, autorii unei monografii dedicate speciei, pe care mi-au făcut-o cadou.









Și la desert - niște păsări :)

Iată mecanismul grijii față de pui a ereților de stuf. Tata vînează. În acest caz concret - un pui de pasăre:

Erete de stuf, mascul.
Aici eretele mascul transmite prada în zbor, femelei.


Procesul s-a repetat și cu un șoarec, peste cîteva minute:


Așa o situație.

Niciun comentariu:

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.