duminică, 2 august 2015

#173. Pelicanul creț

În pofida poveștilor din manuale, condorul nu este cea mai mare pasăre din lume. Mai mult decît atît, chiar în Moldova pot fi observate păsări mai mari decît condorii din Anzi. E vorba de gigantul Pelican creț, care poate ajunge la avengura maximă de 3,5 metri și înălțimea de 160-180 de centimetri. Cu alte cuvinte pelicanii creți mai dezvoltați sunt mai înalți decît mine.

Ciudat. Am căutat această specie rară de pelicani timp de 7 ani cu ieșiri anuale multiple în toate locațiile prielnice din Moldova - Beleu, Congaz, Taraclia, Manta, Cahul - fără nici un succes, pentru ca la data de 25 iulie 2015 să văd un exemplar lîngă Etulia și altul, în aceeași zi, cu 70 de kilometri mai la nord, pe lacul Congaz.

Timp de șapte ani - nici unul, după care într-o singură zi două observații izolate!#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia

#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia
#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia
Pelicanul creț este inclus pe lista de specii vulnerabile la nivel internațional. De asemenea e inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Nu cuibărește în Moldova, dar poate fi observat accidental în sudul țării în perioada dintre iulie și primul îngheț. În căutarea hranei acesta poate zbura ușor sute de kilometri pe zi.#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia

#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Congaz
Deosebirea de Pelicanul obișnuit se face simplu. În zbor pelicanul creț nu are dunga de pe aripă neagră contrastantă, ci are aripa aproape curată. În apropiere deosebirea cea mai simplă se face observînd regiunea ochiului. Pelicanul obișnuit are pielea din jurul ochilor roșie sau galbenă, golașă, în timp ce pelicanul creț are regiunea din jurul ochilor cu pene, fără deosebirea de restul capului.

De asemenea, în comportament, în Moldova foarte des pelicanul creț va sta în apropierea stolurilor de pelicani, dar izolat. De obicei va avea dimensiunea mai mare, dar acesta nu e niciodată un indiciu foarte sigur la păsări.


#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  alături de Pelicani comuni (Pelecanus onotocralus). Atenție la ochi.

De asemenea am avut ocazia în această lună să observ această specie, în grupulețe de 3-5 exemplare în delta rîului Axios, în nordul Greciei. Adaug aici cîteva fotografii din acea călătorie pentru grămadă:


Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

Niciun comentariu:

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.