luni, 28 martie 2016

Expediția Sud - 2016: Două specii noi, berze la cuib, și o bătaie aeriană

În week-endul trecut am mers împreună cu o echipă de ornitologi din Chișinău și Iași să monitorizăm migrația răpitoarelor și populația ciocănitorilor din sudul Republicii Moldova. Am avut două echipe ce au efectuat trasee diferite, nouă revenindu-ne aproximativ traseul Ceadîr-Lunga - Taraclia - Copceac, în prima zi și Al. Ioan Cuza - Etulia - Slobozia Mare în a doua zi.

Am avut noroc de mai multe rarități observate, inclusiv două specii noi pentru blog - Ciocănitoarea Verde și Șerparul; dar și rarele Uliganul pescar, Șoimul Dunărean, Acvila de munte, Eretele alb și Eretele vînăt, Șorecarul mare, care au mai apărut pe aici.

În Comrat, am observat că Leninul aurit a beneficiat de un „evraremont” - cineva a decis să-i acopere postamentul cu faianță. Foarte frumos:



Dar studiul, fiind ornitologic, nu antropologic, am luat calea sălbăticiei:


Și nu ne-a părut rău. Am văzut că au revenit în Moldova:

Codobatura albă (Motacilla alba / White wagtail)

Pietrarul sur (Oenanthe oenanthe / Northern Wheater)

Vînturelul roșu (Falco tinnunculus / Common Kestrel) 

Călifarul alb (Tadorna tadorna / Common Shelduck)

Pupăza (Upupa epops / Hoopoe)
Am notat prezența majestică în migrație sau călătorii brambura, nimeriți în Moldova:

Șoimul dunărean (Falco cherrug / Saker Falcon)

Șoimul dunărean (Falco cherrug / Saker Falcon)

Erete vînăt (Circus cyaneus / Hen Harrier), mascul

Erete vînăt (Circus cyaneus / Hen Harrier), mascul

Erete vînăt (Circus cyaneus / Hen Harrier), femelă

Uligan pescar (Pandion haliaetus / Osprey)

Uligan pescar (Pandion haliaetus / Osprey)

Uligan pescar (Pandion haliaetus / Osprey)

Uligan pescar (Pandion haliaetus / Osprey)


Am reușit să fotografiez 2 specii noi pentru acest blog:

#176. Ciocănitoarea verde (Picus viridis / European Green Woodpecker)

#176. Ciocănitoarea verde (Picus viridis / European Green Woodpecker)

#176. Ciocănitoarea verde (Picus viridis / European Green Woodpecker)
#177. Șerpar (Circaetus gallicus / Short-toed Snake Eagle)

#177. Șerpar (Circaetus gallicus / Short-toed Snake Eagle)

#177. Șerpar (Circaetus gallicus / Short-toed Snake Eagle)

În rest:
Stăncuțe (Corvus monedula / Western Jackdaw) 

Fazan (Phasianus colchicus / Common Pheasant), mascul

Au ieșit din hibernare și popîndăii pătați.

Cinteza (Fringilla coelebs / Common Chaffinch)

Berzele au revenit la cuiburi!
Sfîrșit:



P.S. Mai n-am uitat de bătălia aeriană:

Șorecar comun (Buteo buteo / Common Buzzard) sus și Corb (Corvus Corax / Raven) jos; luptă pentru cuib

Șorecar comun (Buteo buteo / Common Buzzard) stînga și Corb (Corvus Corax / Raven) dreapta; luptă pentru cuib

Pereche de corbi atacă șorecarul din centrul imaginii. Corbii au învins, desigur.


P.P.S. Making of:






miercuri, 23 decembrie 2015

#175. Șoimul de iarnă

Azi a fost un 23 decembrie minunat. +14 grade, fără vînt, cer spectaculos, vreme bună de umblat.



Am fotografiat o specie nouă - Șoimul de iarnă.

Pasăre de pradă de dimensiuni mici. Poate fi văzută în Moldova doar în perioada rece, vizitator din tundră. Fotografiată azi între Anenii Noi și Căușeni.

#175. Șoim de iarnă (Falco columbarius/ Merlin)

#175. Șoim de iarnă (Falco columbarius/ Merlin)

#175. Șoim de iarnă (Falco columbarius/ Merlin)


luni, 3 august 2015

#174. Eretele sur și o sesiune foto cu Țigănușul

Ieri în sudul Moldovei, în paralel cu automobilul, m-a însoțit și un mascul de erete sur. S-a comportat în trafic previzibil și constant, așa că am apăsat pe accelerator și l-am așteptat cu aparatul de fotografiat pregătit. Eretele sur e specie introdusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, cu toate că la nivel global nu e în nici un pericol.

Mișcarea lui rectilinie este pentru ereți (sur, alb și vînăt) o metodă tipică de vînătoare la păsări. Parcurge distanțe lungi la cîțiva metri de sol, pînă observă potențiala victimă pe care o atacă apoi agil. Din păcate, văzîndu-mă afară din automobil, eretele a modificat ruta cu vreo 30 de grade și s-a îndepărtat de șosea.


#174. Erete sur (Circus pygargus / Montagu's harrier)

#174. Erete sur (Circus pygargus / Montagu's harrier)

În această postare mai adaug o sesiune foto efectuată cu altă specie din Cartea Roșie - Țigănușul. În acest an am descoperit că acesta cuibărește și la Etulia, nu doar pe lacul Beleu, unicul loc unde l-am observat pînă acum. Țigănușii de mai jos sunt fotografiați pe lacul Beleu.

Țigănușul este unica specie din familia Ibis care poate fi observată în Moldova.

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)


Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)

Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)
Țigănuș (Plegadis falcinellus / Glossy Ibis)



duminică, 2 august 2015

#173. Pelicanul creț

În pofida poveștilor din manuale, condorul nu este cea mai mare pasăre din lume. Mai mult decît atît, chiar în Moldova pot fi observate păsări mai mari decît condorii din Anzi. E vorba de gigantul Pelican creț, care poate ajunge la avengura maximă de 3,5 metri și înălțimea de 160-180 de centimetri. Cu alte cuvinte pelicanii creți mai dezvoltați sunt mai înalți decît mine.

Ciudat. Am căutat această specie rară de pelicani timp de 7 ani cu ieșiri anuale multiple în toate locațiile prielnice din Moldova - Beleu, Congaz, Taraclia, Manta, Cahul - fără nici un succes, pentru ca la data de 25 iulie 2015 să văd un exemplar lîngă Etulia și altul, în aceeași zi, cu 70 de kilometri mai la nord, pe lacul Congaz.

Timp de șapte ani - nici unul, după care într-o singură zi două observații izolate!



#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia

#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia
#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia
Pelicanul creț este inclus pe lista de specii vulnerabile la nivel internațional. De asemenea e inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Nu cuibărește în Moldova, dar poate fi observat accidental în sudul țării în perioada dintre iulie și primul îngheț. În căutarea hranei acesta poate zbura ușor sute de kilometri pe zi.



#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Etulia

#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  Congaz
Deosebirea de Pelicanul obișnuit se face simplu. În zbor pelicanul creț nu are dunga de pe aripă neagră contrastantă, ci are aripa aproape curată. În apropiere deosebirea cea mai simplă se face observînd regiunea ochiului. Pelicanul obișnuit are pielea din jurul ochilor roșie sau galbenă, golașă, în timp ce pelicanul creț are regiunea din jurul ochilor cu pene, fără deosebirea de restul capului.

De asemenea, în comportament, în Moldova foarte des pelicanul creț va sta în apropierea stolurilor de pelicani, dar izolat. De obicei va avea dimensiunea mai mare, dar acesta nu e niciodată un indiciu foarte sigur la păsări.


#173. Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican),  alături de Pelicani comuni (Pelecanus onotocralus). Atenție la ochi.

De asemenea am avut ocazia în această lună să observ această specie, în grupulețe de 3-5 exemplare în delta rîului Axios, în nordul Greciei. Adaug aici cîteva fotografii din acea călătorie pentru grămadă:


Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

Pelicanul creț (Pelecanus crispus / Dalmatian Pelican), delta rîului Axios, Grecia

vineri, 19 iunie 2015

O colonie de popîndăi pătați și o căsnicie trainică a ereților de stuf

În perindările mele prin Moldova după păsări, am observat popîndăi pătați la 7 colonii, din raionul Orhei, pînă la extrema sudică a Moldovei dar, fără îndoială că cea văzută azi este cea mai mare și numeroasă. După ce am pus pe hartă limitele observațiilor acestor rozătoare azi, mi-a ieșit o suprafață de 14 hectare a coloniei. O să transmit locația celor care cercetează această specie, critică de altfel pentru populațiile multor specii de păsări răpitoare, care contează pe aceste veverițe dolofane în dieta lor.

Marele noroc al acestei colonii este că se află chiar sub o stînă de oi, în apropierea unei zone umede și lîngă cîteva lanuri de porumb și grîu. Tot pachetul imobiliar.

Cel mai nostim moment din viața coloniei, a fost „o luptă” scurtă dintre doi popîndăi, după care pierdantul s-a răsturnat cu picioarele-n sus și s-a prefăcut mort vreo 3 minute, pînă primul s-a plictisit.
Atacul.

Predarea.

Poziția finală.


Mai departe - fotografii cu popîndăi comuni, cu dedicație pentru Emanuel Baltag și Lucian Bolboacă, autorii unei monografii dedicate speciei, pe care mi-au făcut-o cadou.









Și la desert - niște păsări :)

Iată mecanismul grijii față de pui a ereților de stuf. Tata vînează. În acest caz concret - un pui de pasăre:

Erete de stuf, mascul.
Aici eretele mascul transmite prada în zbor, femelei.


Procesul s-a repetat și cu un șoarec, peste cîteva minute:


Așa o situație.

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.