vineri, 27 februarie 2009

Biblioteca ornitologului: Păsările României

Am făcut recent schimb de cărţi cu Călin Hodor şi am primit trei volume minunate: Păsările României vol.1 (R. von Dombrowski / Dionisie Linţia, 1946), Păsările din Carpaţi (Dimitrie Radu, 1967) şi Păsările din Delta Dunării (Dimitrie Radu, 1979).







Citesc acum prima şi mi-a plăcut din start — pentru că începe cu corvidele ;) Aflu de exemplu că primele observaţii ornitologice ale alunarului siberian (numit Gaiţă de munte cu cioc subţire) între Prut şi Tisa s-au făcut în 1834:

Spre deosebire de Gaiţa de munte endemică, Gaiţa alpină cu cioc subţire cercetează în deosebi regiunile mai joase, cu ocazia migraţiounilor ei temporare, la noi în ţară. O întîlnim atît la şes cît şi în văile rîurilor din Ardeal, Banat şi Bucovina, dar pretutindeni unde nu găsim Gaiţa noastră de munte. În munţii mai înalţi ai Carpaţilor este o raritate. Chiar şi în firea ei se deosebeşte această pasăre străină, călătoare, de cea băştinaşă; este mai blîndă, mai puţin sfioasă faţă de om şi din acest motiv multe cad victimă puşcaşilor prea ambiţioşi.
De cînd a început ştiinţa ornitologică în mod mai intens s-au observat şi semnalat migraţiuni mai importante în regiunea de vest a ţării noastre, în anii: 1834, 1836, 1838, 1844, 1850, 1852, 1855, 1885-1889, 1893-95, 1899, 1900, 1904, 1905, 1911.


Alunar, subspecia siberiană (Nucifraga caryocatactes macrorhynchos)

Din păcate cărţile nu sunt la prima tinereţe aşa că nu le împrumut. Dar omul se mai răzgîndeşte aşa că în caz de teză, contactaţi-mă... O să revin cu citate din ele.

Într-o altă ordine de aceleaşi idei vă anunţ că ultimul număr din publicaţia Despre Păsări, editată de Societatea Ornitologică Română e disponibil în format PDF. Conţine şi o informaţie despre ce mănîncă anseriformele din Moldova de colegul nostru de accident istoric, dl. Constantin Cojan, doctorand la AŞM. Fotografii minunate, majoritatea textelor merită lecturate, aşa că părăsiţi acest blog într-o direcţie corectă.

Drum bun şi cărare bătută!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Salutare!
Sunt interesat de un volum cât mai complex și de calitate despre fauna ornitologică a Deltei Dunării. Aș aprecia foarte mult dacă mi-ați recomanda mai multe lucrări.
Și apropo, ce părere aveți despre volumul "Păsările din Delta Dunării (Dimitrie Radu, 1979)"? Merită achiziționat?
Mulțumesc anticipat!

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.