luni, 31 octombrie 2011

Expediția internațională Drăsliceni-Nimoreni

De 5-6 ori pe an primesc e-mailuri de la ornitologi amatori din Europe și Americi care vin cu treabă și fără treabă în Moldova și întreabă de una de alta. De obicei de vre-o escapadă comună. Tot timpul le răspund, dar rar accept să merg cu ei la păsărit, numai dacă îmi sunt neamuri :)

În week-endul trecut, prins de dor de fotografiat, am acceptat propunerea lui Florian Klingel, birder german, cu experiență în observat păsări în Vietnam (are și un raport frumos online). Sîmbătă, ne-am trezit la 6 și am plecat spre iazurile de pe Ișnovăț - Drăsliceni-Nimoreni. Era încă întuneric așa că am stat la o benzinărie și am așteptat lumina la o cafea. Lumina a venit.


Stîrci cenușii (Ardea cinerea) pe iazul de la Nimoreni.

Părțile bune ale expediției: două specii noi pentru blog, învățare prin contact direct cu un birder mai experimentat. La minus punem în primul rînd gradele - dimineața a fost extrem de frig. Mai punem și pasivitatea păsărilor, mai ales în Codri, unde am tras o fugă să prindem niște ciocănitori pentru Florian.

Birdingul - o îndeletnicire demnă de un cetățean al secolului XXI.
Fii euroconform - ocupă-te cu birdingul!
Cea mai reușită sesiune foto am avut-o cu un stol de pițigoi de stuf (Panurus biarmicus). Stolul de vreo 30 de păsări gălăgiaose făceau cu regularitate înălțări în aer la vreo 10-12 metri, după care aterizau în picaj în stuf, unde m-au lăsat destul de aproape (10 metri). Dat fiind că în procesul de copiere a informației de pe un calculcator pe altul am pierdut pe undeva lopătarul promis de la Beleu, pițigoiul de stuf primește numărul de ordine #112.
#112. Pițigoi de stuf, în picaj (Panurus biarmicus)
#112. Pițigoi de stuf (Panurus biarmicus)
#112. Pițigoi de stuf (Panurus biarmicus)
#112. Pițigoi de stuf (Panurus biarmicus)


#112. Pițigoi de stuf (Panurus biarmicus)

#112. Pițigoi de stuf (Panurus biarmicus) și un pițigoi albastru în zbor (Parus caeruleus)


O altă specie destul de comună, dar care a întîrziat pînă acum să fie fotografiată este fazanul. Am văzut fazani destul de des în ultimii 3 ani, dar nu am reușit niciodată să-i prind în cadru. Și sîmbătă femela fazan era destul de departe, dar poate fi identificată ușor, așa că primește #113. 

#113. Fazan (Phasianus colchicus)
Lista totală de păsări observate în expediția de sîmbătă a cuprins 33 de specii. Din ele am reușit să fotografiez vreo 10-12. Calitativ 4-5. Și asta cu tot cu standardele mele foarte relaxate de calitate. E greu :) Iată, mai jos o fotografie mai ștearsă a unui fluierar de munte (Actitis hypoleucos). Cu numerotarea acestei specii e mai complicat. Specia, parcă e nouă pentru blog, dar la o analiză mai atentă a acestu fluierar de zăvoi (Tringa ochropus), fotografiat în martie 2009, e clar că el e de fapt fluierar de munte. Să mă corecteze colegii mai experimentați dacă nu e așa.

Fluierar de munte (Actitis hypoleucos)
Pentru că Florian ardea de nerăbdare să vadă o ciocănitoare de grădini, am tras o fugă pînă în rezervația Codrii, să o căutăm. Am dat acolo doar de ciocănitori pestrițe mari și ghionoi cenușii, așa că Florian a promis să vină la primăvară încă o dată. Pădurea a fost zgîrcită cu noi și ne-a arătat doar o broscuță și un pițigoi sur. Revin degrabă cu lopătarul promis și cu relatarea unei scurte escapade la Costești, Ialoveni.

Rana temporaria

Pițigoi sur (Parus palustris)

.

4 comentarii:

Vitalii spunea...

I loved the bearded tits flock.

Vitalie spunea...

pare a fi o Rana temporaria a carei areal s-ar putea fi extins si in RM

Florian spunea...

Nice report :) And real beautiful pictures of Bearded Tits! Thanks for the nice day out, looking forwards to the next trip!

ștefan s. spunea...

Superbe fotografiile cu pițigoii de stuf. Cât mi-aș dori să-i pot fotografia și eu...
În RM se întâlnește rar D. syriacus?

Sărbători fericite și La mulți ani!

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.