luni, 9 septembrie 2013

Cinci specii noi din ultima escapadă în sudul Moldovei

E normal că pe măsură ce înaintez în lista de 273 de specii pe care mi-am propus să le fotografiez în Moldova, viteza scade. E din ce în ce mai greu să prind specii noi, rămîn tot mai puține, rămîn cele mai rare. De aceea postarea de azi este deosebită. La fel cum călătoria de la finele lui august 2013 a fost remarcabilă, cu cel puțin 7 specii noi.

Am stat două zile la lacul Beleu, apoi am parcurs timp de o zi zonele de stepă din Vulcănești și Taraclia și lacurile de pe lungul rîului Ialpug. Păsările de mai jos sunt din diferite locații. Intenționam să scriu mai mult despre această expediție, dar sunt alte priorități așa că am decis să pun măcar speciile noi, să fie.#154. Sitar de mal (Limosa limosa / Black-tailed Godwit)
#154. Sitar de mal (Limosa limosa / Black-tailed Godwit)
#154. Sitar de mal (Limosa limosa / Black-tailed Godwit)
#154. Sitar de mal (Limosa limosa / Black-tailed Godwit)

Următoarea specie nouă este foarte rară și poate fi văzută accidental, doar în timpul migrației. Am avut noroc. Din păcate nu mi-am dat seama în timpul fotografierii despre ce este vorba, aș fi încercat să mă apropii mai tare.#155. Pietruș (Arenaria interpres / Turnstone)#155. Pietruș (Arenaria interpres / Turnstone)

Juvenilul de mai jos este fie Erete sur (Circus pygargus) fie Erete alb (Circus macrourus). La această vîrstă este foarte greu de identificat exact. Din cauza felului în care arată pata albă în jurul ochiului tind să cred că e Erete sur, cu toate că mai mulți ornitologi din grupul Birding Romania îl dau drept Eerete alb. Oricum nu am fotografiat pînă acum nici unul, nici altul așa că îi acord numărul 156. Erete alb și dacă vin argumente convingătoare, schimb denumirea.

Ambele specii sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.


#156. Erete alb (Circus macrourus / Pallid Harrier), juvenil
#156. Erete alb (Circus macrourus / Pallid Harrier), juvenil
#156. Erete alb (Circus macrourus / Pallid Harrier), juvenil
#156. Erete alb (Circus macrourus / Pallid Harrier), juvenil
#157. Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis / Little Grebe), juvenil#157. Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis / Little Grebe), matur
#158. Vînturel mic (Falco naumanni / Lesser Kestrel), specie inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova

Actualizare: de fapt e Vînturel roșu (Falco tinnunculus), slotul #158 merge la Ferestrașul moțat de aici.#158. Vînturel mic (Falco naumanni / Lesser Kestrel)
Actualizare: de fapt e Vînturel roșu (Falco tinnunculus)

.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hi Ion,
congratulations, great birds! Hope you can show me some of them next time!
Cheers, Florian

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.