marți, 31 mai 2016

Un milion de știri bune și repararea unei greșeli mai vechi: #182. Muscarul gulerat

Muscarul gulerat din această postare, era de fapt Muscar negru. Am reparat greșeala.

Plasez și muscarul gulerat, de data asta imaginea e corectă.


#182. Muscar gulerat (Collared Flycatcher / Ficedula albicollis)

#182. Muscar gulerat (Collared Flycatcher / Ficedula albicollis)

Pasărea a fost fotografiată duminica trecută în Valea Morilor. De asemenea este o pereche cuibăritoare lîngă Ambasada Britanică în ultracentrul orașului. Nu e mare raritate, dar nu au ajuns la ea mîinile și capul să o plasez.

Între timp în România a fost observată prima dată o rudă apropiată a acestor muscari: Muscarul semigulerat. Îl așteptăm și la noi.

În Moldova la fel avem vești bune:

1. Șase ornitologi amatori și profesioniști au creat Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii, printre fondatori sunt și eu și Vitalie Ajder, pe care îl știți dacă citiți acest blog.

2. În curînd SPPN va anunța deschiderea Școliii de Birding pentru Amatori, cu evenimente în aer liber, învățare și expediții faine.

3. SPPN deja a anunțat opinia publică despre prima observație la cuib a Uliului cu picioare scurte în Republica Moldova, specie care anterior doar se presupunea că ar cuibări la noi.

4. SPPN e partenerul local al EBBA-2 - un fel de recensămînt european al păsărilor și umblăm intens pe teren numărînd specii cuibăritoare. Am adunat deja vreo 20 de specii noi pentru blog, le voi pune cu țîrîita să prelungesc plăcerea.

5. Trei catalani ne-au instruit pentru implementarea EBBA-2 și în 4 zile ei au reușit să observe 142 de specii în Moldova.

6. De Global Big Day, pe 14 mai, pentru prima dată Moldova a participat cu observații pe site-ul Universității Cornell - ebird.org - prin trei ornitologi - Vitalie Ajder, Ion Grosu și Sergiu Guțu. Împreună am raportat 115 specii văzute (locul 62 din peste 140 participante), un rezultat foarte bun pentru observații într-o singură zi. Vitalie Ajder cu 91 de specii observate a intrat în top 25 birderi din Europa, eu sunt pe 48, cu 81 de specii.

7. Altă față cunoscută cititorilor acestui blog — Florian Klingel a făcut împreună cu mine o expediție tradițională la sud, în cadrul căreia am observat 104 specii în 2 zile, despre asta scriu detaliat mai tîrziu, dar Florian deja a reușit să facă un raport general despre Birding în Moldova.

8. Birding Moldova degrabă va oferi servicii de ghid și training pentru doritorii să cunoască mai bine păsările din țara noastră, fiți pe fază.

9. Am decis să deschid o secțiune în engleză a acestui blog, pentru că există interes sporit pentru țara noastră la capitolul birding.

Acestea fiind spuse, plasez 2 fotografii cu o ciocănitoare-mamă hrănindu-și puiul nătîng, fotografii făcute azi dimineață în pădurea de lîngă Săseni / Călărași:

Ciocănitoare pestriță mare (Dendrocopos major)
Ciocănitoare pestriță mare (Dendrocopos major).Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.