sâmbătă, 17 iunie 2017

#198. Caprimulgul

Caprimulgul e o specie nocturnă extrem de greu de observat sau fotografiat. Ziua doarme sub copaci fără a se mișca, invizibilă datorită camuflajului ideal, noaptea vînează insecte zburînd cu viteză.

O aud des datorită sunetului specific pe care îl scoate, dar de fotografiat am reușit o singură dată și atunci cu noroc chior.

Pasărea din fotografiile execrabile de mai jos ne-a ieșit în față într-o călătorie la Orheiul Vechi, noroc că aveam cu mine aparatul de fotografiat. În zbor nu aveam nici o șansă să o fotografiez, chiar dacă trecea des prin fața farurilor automobilului care atrăgeau insecte. Cînd am renunțat să sper și am pornit acasă, pasărea a aterizat în fața automobilului.

Fotografiile de mai jos sunt făcute în cele cîteva clipe în care ne-am urmărit unul pe altul curioși, după care pasărea a zburat.

#198. Caprimulg (Caprimulgus europaeus / European Nightjar)

#198. Caprimulg (Caprimulgus europaeus / European Nightjar)

#198. Caprimulg (Caprimulgus europaeus / European Nightjar)

Ca să înțelegeți cît de greu e să observi caprimulgii în natură, iată mai jos un caprimulg american pe care mi l-a arătat cu degetul de la cîțiva metri un ranger al unei rezervații din Texas, care cunoștea locul preferat de somn al păsării.

„Caprimulg vocifer” (Caprimulgus vociferus / Whip-poor-will)
Chiar și de la 2 metri mi-a fost dificil să îi disting trăsăturile pe fonul foliajului din jur.4 comentarii:

Unknown spunea...

Bravooooo!

Bogdan R spunea...

Salut. Iti urmaresc blogul de ceva vreme, desi nu ma pricep la specii. Doar ma uit, pen' ca-s faine. Am o intrebare, daca nu deranjez: care este echivalentul in romana pentru "shearwater"? Printr-un dictionar am gasit "cufundar", dar cautand ulterior denumirea stiintifica pentru cufundarul mare/mic am gasit Gavia immer/stellata, care pare sa fie din alt ordin (Gaviiformes) decat numitul shearwater (Procellariiformes).

Se organizeaza pe aici pe unde sunt un fel de excursie de observare a acestor creaturi si eram curios cum se numesc in romana. Multam anticipat si scuze pentru offtopic.

Used Laptop Supplier spunea...

good

cristina spunea...

Oooooo!

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.