joi, 4 decembrie 2008

Goianul Criulenilor: un corb, un botgros, un auşel şi un piţigoi



M-am pornit din nou la Goian de data asta după două specii: ca şi data trecută, după şorecarul comun, dar s-a adăugat şi pescăruşul albastru, care, pe un kilometru de Ichel se găseşte în cel puţin patru exemplare. Am specificat în titlu că e vorba de satul Goian din raionul Criuleni, pentru că mai este un Goian în apropiere, pitoresc şi el şi în care sper să ajung curînd - peste Nistru, chiar lîngă rezervaţia Iagorlîc.

M-am întors şi de data asta fără a-mi atinge nici un obiectiv. Pescăruşii i-am fotografiat de multe ori — niciodată clar. Şorecarul comun m-a întîlnit chiar lîngă autobuz. Se afla la vreo sută de metri, foarte aproape. Pînă am scos aparatul din geantă a plutit peste deal... S-a întors peste vreo zece minute şi s-a adeverit a fi... corb. Mai mare decît şorecarul, cu bătăi mai rare de aripi, l-am recunoscut. În fotografii trăsăturile care îl fac uşor de identificat sunt ciocul, mult mai mare decît la ciori şi proporţiile specifice ale aripilor. Pe a doua fotografie, dacă o forţez în Photoshop, apare şi părul de pe cioc.




#70. Corb (Corvus corax)

Am trecut Ichelul, fără peripeţii, pe cel mai bun pod din regiune — un stîlp de beton prăvălit dinspre malul mai înalt. În loc să o iau pe mal spre pescăruşii albaştri, am fost atras pe muchia cu conifere de unde se auzeau zeci de păsări. Era un grup tipic de piţigoi (mari, albaştri, suri şi de brădeţ), auşei, mugurari şi botgroşi. Din toate numai mugurarul încă n-a apărut pe blog. Am făcut azi mai multe fotografii clare, dar pasărea a reuşit să mă păcălească. Din cauza crengilor amplasate strategic, pe jumătate din imagini se vede doar corpul pe celelalte numai capul :)


Botgros (Coccothraustes coccothraustes)


Piţigoi albastru (Parus caeruleus)


Auşel-cu-cap-galben (Regulus regulus)

PS: Mi-a ţîşnit de două ori o mierlă de sub nas...

Lista cu specii văzute (în ordinea întîlnirii): Corb (3x adică de trei ori, aproape sigur era acelaşi), Piţigoi mare(10+), Piţigoi sur(1), Gaiţă(2), Auşel-cu-cap-galben(5+), Piţigoi albastru(5+), Piţigoi de brădeţ(2), Botgros(2), Mugurar(1), Pescăruş albastru(3), Cioară-de-semănătură(20+), Mierlă(2), Coţofană(1). Vrăbiile nu le număr.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu stiam ca exista asa blog. Pare a fi destul de interesant. Mult succes in continuare!

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.