luni, 26 martie 2012

Dezmorțiri primăvăratice: expediţia Nistrul Învolburat 2012

În ultimul timp expediţiile îmi sunt mult mai interesante decît pregătirea fotografiilor de publicare şi scrisul pe blog. Iarna asta nu a fost deloc atît de anostă precum o arată blogul. În decembrie şi ianuarie am avut cîteva ieşiri, inclusiv una impresionantă la Manta şi Beleu, de unde m-am întors cu vreo 5 specii noi. Inclusiv am 2 specii de gîşte pe care tot uit să le postez.

Oricît de activă ar fi iarna, primăvara devreme, încă desfrunzită, dar deja împăsărită, cu temperaturi moderate şi soare bun de fotografiat mai mult, este o desfătare. Ieri am fost cu Vitalie Ajder să verificăm dacă raţa cu cap negru este încă pe loc. Este.

Expediţia, numită oficial "Nistrul Învolburat 2012" a avut 2 etape, conform itinerarelor:


1. Corjova

În drept cu satul Corjova din Criuleni, Nistrul face un cot generos care formează o peninsulă. Locul mi l-a arătat un ornitolog amator elveţian toamna trecută şi are tot potenţialul să devină un punct de atracţie pentru chişinăuieni şi străinii dornici de ieşiri. Cu excepţia capitalului uman, desigur, cu care oricum ne mîndrim.
suportul de hartă de pe Google Earth
Zona arată cam aşa:

Peninsula a fost botezată de un membru al expediţiei peninsula Ananistru (Anaconda+Nistru :). Să-l numim, dar, Cotul Corjovei. El ne-a primit cu multe păsări, cu toate că de doar cîteva specii - grauri, presuri galbene, măcăleandri, piţigoi, sturzi cîntători, pitulici mici şi o mulţime de cinteze.

Presură galbenă (Emberiza citrinella)
Măcăleandru (Erithacus rublecula)


Măcăleandru (Erithacus rublecula)
Pitulice mică (Phylloscopus collybita)
Cinteză (Fringilla coelebs)
...iar o Presură galbenă (Emberiza citrinella)
Colonie de Stîrci cenuşii (Ardea cinerea)


2. Barajul Dubăsari

La baraj am tras o fugă să vedem dacă Raţa cu cap negru, despre care am scris în postarea trecută e încă acolo. Era. Singură - cuc. Adică sigură - raţă. Probabil aşteaptă un val tîrziu de migraţie pentru a ajunge totuşi în ţinuturile arctice, acolo unde i-i locul. În acest week-end însă locul ei a fost aici:
suportul de hartă de pe Google Earth
NB! Porumbelul de scorbură era, de fapt, gulerat...
Barajul, apropo, e fotogenic:
Raţa cu cap negru era pe loc. Tristă şi plictisită.
Raţa cu cap negru (Aythya marila)
Raţa cu cap negru (Aythya marila)
Raţa cu cap negru (Aythya marila)
Codobatură albă (Motacilla alba)
Porumbel gulerat (Columba palumbus)
Lebădă de vară (Cygnus olor)
Lebădă de vară (Cygnus olor)
Ciocîrlan (Galerida cristata)
Ciocîrlan (Galerida cristata)
Corb (Corvus corax)
Corb (Corvus corax)
Corb (Corvus corax)
 Şi pentru final un mamifer, popîndăul cu pete.
Popîndău cu pete (Spermophilus suslicus)

3 comentarii:

Vitalie spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Vitalie spunea...

este S. suslicus! iar pentru Columba palumbus am zis eu prost ca de notat in carnet l-am pus pe gulerat si nude scorbura scuze de eroare!

Mihai Ghilan spunea...

Popandaul unde e pozat?

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.