luni, 5 decembrie 2016

Într-o vizită-fulger la Sălaș și Dubăsari am fotografiat nesperat două specii noi

Salut! Demult nu am mai scris, cu toate că o dată pe lună ies în natură la fotografiat păsări. Planific în următoarea postare să public fotografiile a cel puțin 10 specii noi pe care nu am reușit să le plasez aici, între timp un scurt raport de la ieșirea de sîmbăta trecută.

Am verificat împreună cu ornitologi amatori din 5 țări diferite, inclusiv colegii mei de la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, migrația de iarnă la rățăraie și alte orătănii arctice pentru care Moldova e „țară caldă” pe lacurile Sălaș și Dubăsari.

Am văzut la cele două locații 37 de specii, inclusiv două noi pentru blog. Puteți vedea lista cu observații pe ebird: observațiile de la Sălaș și observațiile de la Dubăsari.

Din speciile deosebite de la Sălaș, a fost o femelă de Erete Vînăt. E o răpitoare de zi, de dimensiuni medii, ajunge la 118 cm. în anvergură, se hrănește cu rozătoare și păsări mici. Am observat specia anterior în perioada de cuibărire, la sudul Moldovei. Puteți vedea în această postare cum arată masculul, iar aici - prima observație a unei femele la lacul Beleu.

Pasărea de la Sălaș:

Erete vînăt (Circus cyaneus, Hen Harrier)

Erete vînăt (Circus cyaneus, Hen Harrier)

Erete vînăt (Circus cyaneus, Hen Harrier)
Speciile noi au încăput într-o singură fotografie. Pe malul lacului de acumulare Dubăsari, dinspre satul Holercani, într-un grup de (specie nouă) rațe sunătoare (Bucephala clangula, Goldeneye) era camuflat (colțul din dreapta jos) un ferestraș mic (Mergellus albellus, Smew).


#188. Ferestraș mic (Mergellus albellus, Smew), jos dreapta, într-un stol de #189. Rață sunătoare (Bucephala clangula, Goldeneye)

#188. Ferestraș mic (Mergellus albellus, Smew), jos dreapta, într-un stol de #189. Rață sunătoare (Bucephala clangula, Goldeneye)
Alte specii admirate în această escapadă:

Corcodel mare în penaj de iarnă

Corcodel mic

Ciocănitoare pestriță mare

Ciocănitoare pestriță mare

Vrabie de casă

Botroș

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.