duminică, 14 iulie 2013

#144. Ciocîrlii urechiate nord-europene în migrație

La 9 decembrie 2012, pe malul lacului Congaz am fotografiat un stol de păsări foarte neobișnuite pentru Republica Moldova - ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris). Conform ghidului Collins al păsărilor europene, sunt două subspecii care locuiesc în Europa.

Subspecia flava se înmulțește vara în peninsula Scandinavă și pe țărmul mărilor Baltică și Nordică, iarna migrînd spre sud, în mod normal în sudul Marii Britanii, centrul Germaniei și Poloniei și în Ungaria.

Subspecia balcanica e răspîndită în Grecia, Bulgaria și fosta Iugoslavie și e sedentară.

Cele aproximativ 20 de păsări observate iarna trecută lîngă Congaz sunt din subspecia flava. Spre deosebire de subspecia balcanică sau cele din Turcia și Orientul Mijlociu, la flava dunga neagră de pe obraz nu se unește cu gulerul negru.

Aceste fotografii au ieșit la iveală în urma unei reorganizări a celor 20.000+ fotografii cu păsări făcute în ultimii 6 ani. Mai sunt vreo 10 specii noi care au rămas prăfuite în arhive, dar vor fi recuperate cît de curînd.

Pînă la încheierea misiunii au rămas 129 de specii noi.


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)
#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)


#144. Ciocîrlia urechiată (Eremophila alpestris)

Aceasta e harta arealului de răspîndire a păsării, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Diferă un pic de arealul dat de Collins, dar nici ea nu acoperă zona Congaz, ceea ce înseamnă că partea oranj (= se întîlnește în migrație) poate fi extinsă și pe sudul Republicii Moldova.
Un comentariu:

Vitalii spunea...

Cool. I've heard they were wintering this year in Ukraine but haven't happened to see a single one.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.