miercuri, 17 iulie 2013

Expediția Sud-2012 (partea 8): Lăcustari și lebede

Ultimul episod de la Beleu.

Lacul Beleu e format într-o curbă a Prutului și intră în zona inundabilă a acestuia. Nu este adînc, iar adîncimea și suprafața lui depinde de debitul rîului. În perioadele uscate - în special toamna, lacul se retrage și te lasă să mergi pe acolo pe unde primăvara sau vara stă un metru de apă.





În mai 2012 lacul era plin și ieșirile pe lac le-am făcut cu barca cu ghindir (ciomag lung cu care se împinge barca, exact ca la gondole). Ghindirul nu este foarte popular în Slobozia Mare, unde pescarii vîslesc sau folosesc motor. Ghindirul oferă însă avantaje mari la birding - spre deosebire de vîsle - nu se aude și nu face valuri și spre deosebire de motorul electric - nu produce vibrații și nu se înpotmolește în stufăriș.




Stîrc cenușiu (Ardea cinerea / Grey heron)





Cu toate că era deja mai, codobatura galbenă strîngea fibre pentru o mică reparație la cuib.


Codobatură galberă (Motacilla flava / Yellow wagtail), femelă




Codobatură galberă (Motacilla flava / Yellow wagtail), femelă




Codobatură galberă (Motacilla flava / Yellow wagtail), mascul, subspecia feldegg



Codobatură galberă (Motacilla flava / Yellow wagtail), mascul, subspecia feldegg(?)

Codobaturile galbene din europa au vreo zece subspecii care se deosebesc după culoarea capului. În Moldova cel mai des se văd subspeciile superciliaris (fotografia de mai jos) sau dombrowskii. Masculul de sus însă are capul integral negru, ceea ce e specific subspeciei feldegg.


Codobatură galberă (Motacilla flava / Yellow wagtail), mascul, subspecia superciliaris




Lebădă de vară (Cygnus olor / Mute Swan)


Lebădă de vară (Cygnus olor / Mute Swan)



Cormoran mare (Phalacrocorax carbo / Cormorant)

În această călătorie am fost salvat de o deprindere. Indiferent ce pasăre observ, îi trag o fotografie, pentru orice caz. Chiar dacă este vorba de ceea ce pare la prima vedere o simplă vrabie sau un stol de grauri. Simpla vrabie a fost simplă vrabie, dar stolul de grauri nu era simplu stol de grauri.


Vrabie de cîmp (Passer montanus / Tree Sparrow)

Stolul de „grauri” era, de fapt un stol de lăcustari sau grauri roz - o specie foarte interesantă pentru ornitologii din Europa, deoarece poate fi văzută doar de la țărmul Mării Negre spre est - în Bulgaria, România, Moldova, Ucraina, Rusia și mai departe în Asia.

Lăcustarul e specia cu #149 de pe blog.


#149. Lăcustar (Sturnus roseus / Rosy Starling)

Harta răspîndirii lăcustarului, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.




Dacă ați ratat primele părți ale povestirii, iată niște linkuri directe: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

2 comentarii:

Vlad spunea...

Felicitari pentru Pastor!:)
Vlad

abc spunea...

de fapt nici vrabia nu era o simplă vrabie ... era o vrabie de câmp - Passer montanus (specie distinctă față de vrabia de casă), le diferențiază pata de pe obraji.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.