luni, 15 iulie 2013

Expediţia Sud-2012 (partea 6): silvii, lăcari, cuci și stîrci

Am revizuit duminică cele 3000+ fotografii făcute în mai 2012 în cea mai productivă expediție de pînă acum. În 2 zile am observat 92 de specii de păsări, dintre care 11 specii noi pentru acest blog, în 9 locații diferite din sudul Moldovei.

Am selectat cele mai interesante fotografii și le-am programat să apară pe blog în fiecare zi din săptămînă la 7:59. Urmează 5 părți finale ale acestei aventuri, primele cinci le puteți revedea aici: prima, a doua, a treia, a patra, a cincia.

În a doua zi a expediției am ieșit pe lac la 6:15, destinația țintă fiind cele cîteva suprafețe de apă izolate de hățișurile de salcii, numite La Cioroi.
Dacă vi-i dor de hartă, vă spun din start că părțile 4,5,6,7 și 8 toate vor fi de pe lacul Beleu.

Pe mal, lîngă calea ferată, ne-au întîlnit doi stîrci galbeni:

Stîrc galben (Ardeola ralloides)

A urmat obișnuitul #145. Lăcar mic, pasăre ușor de auzit și de văzut în orice stufăriș, inclusiv în orașele mari, dar, care, pînă acum nu am pus-o aici pe blog, așa că e intrare nouă. Lăcarul mic poate fi deosebit de lăcarul mare (puțin mai jos) prin tril, iar vizual, cel mai simplu - prin dimensiune și prin grosimea ciocului. La lăcarul mare ciocul este mai gros la bază, asemănător un pic celui de mierlă, iar la lăcarul mic acesta e subțire și drept:


#145. Lăcar mic (Acrocephalus scirpaceus / Reed Warbler)
#145. Lăcar mic (Acrocephalus scirpaceus / Reed Warbler)
#145. Lăcar mic (Acrocephalus scirpaceus / Reed Warbler)
#145. Lăcar mic (Acrocephalus scirpaceus / Reed Warbler)
Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus / Great Reed Warbler)Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus / Great Reed Warbler)

Următoarea pasăre a mai fost plasată pe blog o dată, dar nu a fost pusă la socoteală din două motive - a fost fotografiată de un cititor al blogului care a cerut ajutor la identificare și fotografia nu a fost făcută în Republica Moldova. De asemenea o specie obișnuită - #146. Silvia mică:


#146. Silvie mică (Sylvia curruca / Lesser Whitethroat)


#146. Silvie mică (Sylvia curruca / Lesser Whitethroat)
#147. Silvie cu cap negru (Sylvia atricapilla / Blackcap)
#147. Silvie cu cap negru (Sylvia atricapilla / Blackcap)

Și pentru finalul acestei părți - un cuc în zbor.


Cuc (Cuculus canorus / Cuckoo)Cuc (Cuculus canorus / Cuckoo)Cuc (Cuculus canorus / Cuckoo)


.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.