luni, 8 iulie 2013

Expediţia ecologică Sud-2012 (partea 5 din 10): Pietrarul negru (Oenanthe pleschanka)

Acum un an, în cadrul expediţiei Sud-2012, am fotografiat o specie extrem de rară pentru Moldova - Pietrarul negru. Ea va primi numărul #143 în lista speciilor apărute pe blog, cu toate că aşteaptă demult această onoare.

Unica explicaţie a faptului că pietrarul negru nu a fost inclus în Cartea Roşie a Republicii Moldova cred că este faptul că autorii nici nu prea au considerat că aceasta cuibăreşte pe aici. Sau poate faptul că pe plan global specia nu este în pericol - doar că noi ne aflăm la periferia arealului ei de răspîndire.

 #143. Pietrar negru (Oenanthe pleschanka)

 #143. Pietrar negru (Oenanthe pleschanka)

Pentru plictisiţi includ un clip scurt filmat în cadrul acestei expediţii. Voi reveni cu partea a şasea.

2 comentarii:

http://fieldherpingromania.wordpress.com/ spunea...

Cam cate perechi de Oen ple sunt in Moldova? Merita cautat si pietrar mediteranean pe acolo.

Vlad

Ion Grosu spunea...

Am observat 3 perechi la cuibărire, dar observațiile mele nu sunt foarte meticuloase. Judecînd după habitatele potrivite în lunca Prutului de jos și în defileele dintre Etulia și Vulcănești, presupun că sunt cîteva zeci de perechi cel puțin.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.