luni, 15 decembrie 2008

Alunarii au venit din Siberia şi nu din Carpaţi

În postarea precedentă am anunţat apariţia alunarului în Moldova şi am presupus că acesta vine de unde i-i mai aproape - din Carpaţi. În imagini însă este subspecia siberiană a alunarului. În anii de roadă proastă la cedri aceştia migrează masiv în Europa. În 1968, de exemplu au ajuns pînă în Londra. Anul acesta asistăm la o migraţie de proporţii, mai ales spre sud, pasărea ajungînd şi în Crimea. Spre deosebire de subspecia europeană, care e timidă şi precaută, în timpul migrării subspecia siberiană (Nucifraga caryocatactes macrorhynchos) este foarte tolerantă şi "curajoasă".

Am făcut modificare de rigoare şi la "hartă", care este schematică şi aproximativă.





Actualizare 29 decembrie: Alunarul a fost găsit şi la Timişoara.

Între timp (în acest week-end) am fost iarăşi la Goian după pescăruşii albaştri, probabil ultima dată în acest an. A fost frig, am răcit, pescăruşi albaştri am văzut, dar iarăşi nici o fotografie :(

În schimb am două specii noi de păsări şi o vulpe. Le pun mîine dimineaţă seara pe blog.

4 comentarii:

Anonim spunea...

sper ca nu te superi ca am linkuit postu asta la ultimul meu post.

sarbatori fericite si un 2009 mai bun,
cosmln

Ion Grosu spunea...

Cîtă obrăznicie din partea ta! Cum îţi permiţi să pui link-uri la postările mele? Aşa ceva este inadmisibil... :)

Mulţumesc pentru urări, am citit postarea cu alunarul încă dimineaţă, sunt abonat RSS.

Anonim spunea...

in doar la Timisoara... in multe parti din tara (Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Banat (in mai multe localitati), daca tin bine minte si in Crisana).

;)

cosmln

Dragos Bora spunea...

Salutari! Alunarul a poposit si in orasul Bacau. L-am vazut doua zile la rand la mine in fatza blocului. A facut si o baie in scaldatoare. :-) L-au vazut si alti pasionati de pasari din oras.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.