sâmbătă, 20 septembrie 2008

Am rămas dator cu păsări: multe ciocănitori, egrete, un stîrc cenuşiu, doi ţicleni şamd (3)

O să încep cu doar cîteva din imaginile fantastice cu care m-a fascinat azi natura în Criuleni. Un fel de cadru din care vom porni urmărirea păsărilor...

Florile se pupau cu bondarii...

O păpădie a adormit pe umărul iubitului...

Inimile îndrăgostiţilor comunicau prin plante...

Am văzut sute de pescăruşi la mare. Niciodată pînă azi nu am văzut vre-unul zburînd aşa cum îi desenează copiii. Probabil depinde de direcţia şi puterea vîntului şi de dorinţa pescăruşului de a mă impresiona.
Pescăruş-rîzător (Larus ridibundus)

În afară de ghionoaia cenuşie, pomenită în prima parte, am mai văzut o ciocănitoare - cea pestriţă mare. Aceasta a apărut lîngă podul de la Dubăsari şi m-a tot atras înspre postul "forţelor de pacificare", pînă mi-am dat seama că e o provocaţie politică şi am lăsat-o în pace.
Tuc-tuc!

Cine-acolo?

Ciocănitorare-pestriţă-mare (Dendrocopos major)

În drum spre Criuleni, cînd treceam prin Coşerniţa, am văzut în balta Ichelului "nişte cocostîrci". Nu ne-am mai oprit atunci să fotografiem, pentru că ne grăbeam - hramu-i hram. Înapoi ne-am întors pe la chindii şi lumina era bună pentru cîteva poze aşa că ne-am oprit. M-am apropiat la vreo 200 de metri de grupul de păsări şi am încremenit:

Aveam în faţă un stîrc cenuşiu, trei egrete (încă nu ştiam exact de care) şi o barză albă, în depărtare. Am început să mă apropii, făcînd un ocol pe dreapta, să fiu din partea soarelui. Păsările s-au dovedit a fi extra-precaute, distanţa minimă la care m-au lăsat - 150 de metri! Şi eu mă jeluiam adineaori pe codobatura albă :)

Stîrc cenuşiu (Ardea cinerea)

Stîrcul cenuşiu fiind mai nalt, a zbughit-o primul

Cît despre egrete, acasă le-am identificat - egrete mici (Egretta garzetta). O deosebim de egreta mare după dimensiuni - în cazul de faţă prezenţa pescăruşului-rîzător în prima fotografie e de mare ajutor, după ciocul negru şi, în ultima fotografie se vede clar, după tălpile galbene - egreta mare are tot piciorul negru.

Trei egrete mici aşteaptă ruta spre ţările calde

Egreta mică (Egretta garzetta)

Gata.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.