vineri, 19 septembrie 2008

Un pui de codobatură s-a apropiat la 50 de centimetri :)

Codobatura albă e una din cele mai intolerante păsări faţă de prezenţa omului. Cu toate că e o pasăre obişnuită, atît în Chişinău, cît şi în sate. Cel puţin în cele în care am fost recent - Mereni, Zaim şi Mitoc - am văzut mai multe codobaturi albe pe cîmpuri. Oricum, în toate fotografiile postate de mine mai devreme (1 2 3) se vede că această pasăre nu m-a lăsat mai aproape de opt metri. Aşa e ea. Mîndră.

Cu atît mai mare mi-a fost mirarea şi plăcerea să văd azi un pui de codobatură albă (pot greşi cu clasificarea) care văzîndu-mă a pornit... spre mine. Şi a continuat să se apropie pînă a ajuns la vreo 20 de centimetri de pantoful meu. Nu exclud că sunetul pe care îl face închizătorul aparatului de fotografiat l-a atras - poate aşa îl chema mama la mîncare :)

Am făcut fotografie după fotografie pînă obiectivul a refuzat să se focuseze - punctul minim de focusare e 1.3 metri! Pasărea aproape că nu mai încăpea în fotografie:

Puiul căută de mîncare şi, urmărind mereu reacţia mea, se apropie

Într-un moment s-a oprit de parcă aştepta să-l hrănesc, dar nu aveam decît nişte nuci în buzunar...

Detaliu (toate pozele se măresc după click)

Ca argument pentru clasificarea păsării la codobaturi - poza de mai jos. Lungimea cozii, pata triunghiulară neagră pe piept, forma ciocului şi felul în care ţine capul îndesat între umeri - iată trăsăturile comune. Pe de altă parte creştetul puiului nu este negru, cum ar trebui să fie. Mai vedeţi şi această imagine a unui pui de codobatură.

Codobatură albă (Motacilla alba)

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.