vineri, 19 iulie 2013

Expediția Sud-2012 (partea 10 din 10):

Ultima parte a relatării despre expediția Sud-2012 e din trei locații de pe traseul Taraclia-Comrat. E vorba de la sud spre nord de lacul Taraclia, valea de lîngă satul Alexeevca și lacul Congaz.




Stol de pescăruși argintii (păsările mari, de la sol) și chire de baltă (mici, în zbor).



Pescăruși argintii (Larus cachinnans / Yellow-legged Gull)



Pe malul lacului Taraclia este o colonie de popîndăi cu pete, specie de rozătoare care se găsește de la Prut spre est. Colegii din România sunt extrem de interesați de identificarea vreunei colonii de astfel de mamifere în România, din cîte știu asta încă nu a fost posibil.

Printre altele, Uniunea Europeană acordă suport financiar important agricultorilor cu colonii de popîndăi comuni pe terenurile agricole, dacă agricultorul lasă fîșii neprelucrate pentru a le păstra condiții pentru supraviețuire.

Lîngă Alexeevca am fotografiat primul exemplar de vînturel de seară, specie nouă pentru blog.


#150. Vînturel de seară (Falco vespertinus / Red-footed Falcon)



Mai sus - cîmpia inundată din Alexeevca. Am văzut acolo berze, nagîți, stîrci cenușii.

Lacul Congaz e întotdeauna generos cu amatorii de păsări. E mult mai interesant decît lacul Taraclia în orice anotimp - sunt mai multe specii și mai multe păsări pe acest lac.

De data aceasta ne-a întîmpinat un popînău cu pete curajos. Popîndăul cu pete are o denumire latină bizară - Spermophilus suslicus.


Popîndău cu pete (Spermophilus suslicus / Speckled ground squirrel)




Popîndău cu pete (Spermophilus suslicus / Speckled ground squirrel)




Popîndău cu pete (Spermophilus suslicus / Speckled ground squirrel)



Pe lac era și un stol de pelicani comuni:


Pelican comun (Pelecanus onocrotalus / White Pelican)

O altă surpriză plăcută a fost un alt vînturel de seară care a vînat timp de jumătate de oră chiar în fața noastră insecte, mîncîndu-le din zbor. A fost foarte curajos și ne-a lăsat să îl fotografiem de aproape.


#150. Vînturel de seară (Falco vespertinus / Red-footed Falcon)



#150. Vînturel de seară (Falco vespertinus / Red-footed Falcon)



#150. Vînturel de seară (Falco vespertinus / Red-footed Falcon)

Trebuie să menționez, totuși, și o altă specie care locuiește în aceste locuri: Homo sapiens sapiens. Din păcate, locuitorii satului Beșalma, ca și locuitorii tuturor satelor de pe malul rîului Ialpug, utilizează valea acestuia ca loc de stocare a gunoiului.

Am documentat trista realitate din Găgăuzia în 2008, cînd am mers pe jos de-a lungul rîului între satele Congaz și Chirsova. Vedeți postarea Pustiul Ialpugului. Situația e aceeași. Cu toate că acesta e unicul lor rîu, iar multe gospodării se alimentează cu apă potabilă din fîntînile care se află în imediata apropiere a Ialpugului, oamenii din regiune aruncă gunoiul direct în apă.

E foarte greu să le explici ornitologilor elvețieni și germani, care fac mii de kilometri special pentru a vedea pelicanii, ciocănitoarea de grădini, țigănușii sau alte specii pe care nu le au, de ce habitatele sunt atît de poluate.


În imagine: Cel mai bun punct de observație din satul Beșalma.


Membrii expediției admiră pelicanii în lunetă.


Aici pun punct părții 10 din 10 a relatării. Linkuri directe la celelalte episoade: 1234567, 8, 9.

.

2 comentarii:

Vlad spunea...

Larus cachinnans = Pescarus pontic / Caspian Gull :)

Ion Grosu spunea...

Ăsta care vrea să zboare sau toți?

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.