vineri, 3 octombrie 2008

Sud-Estul Codrilor: vulturii planează de plăcere

Am avut o satisfacţie nemaipomenită să urmăresc doi vulturi planînd contra vîntului, jucîndu-se. Dimineaţa, în drum spre Congaz, i-am observat şi am rugat şoferul să oprească. (De fapt am urlat: "Opreşte!" :)

Eram pe-aici. Am ieşit uimit, emoţionat, grăbit din maşină şi din mers am scos aparatul de fotografiat şi l-am inclus. Abia prea tîrziu voi fi realizat că avea setările de aseară, pentru fotografiere la bec cu wolfram. Pozele au ieşit foarte albastre. Cam aşa:

Le-am prelucrat în măsura posibilităţilor pe celelalte. Cei doi codalbi, probabil, planau, aparent fără vreun scop de-asupra unei văi. Cum eram pe vîrf, păsările se aflau, practic, la nivelul ochilor mei. Codalbii se apropiau şi se depărtau unul de altul, controlînd vîntul cu aripile, dar nu i-am văzut nici o dată dînd efectiv din aripi. Doar planau.

Valea era acoperită de ceaţă, pămîntul de nori. Eu alergam agitat printr-o vie încercînd să mă apropii de cei doi zburători domoli şi netulburaţi pentru un cadru mai bun. Ei au alunecat lin spre pădurea de pe dealul opus, de parcă foloseau un escalator invizibil. A fost unul din foarte multele momente impresionante pe care mi le-a oferit azi călătoria la Congaz.

Acvilă țipătoare mică (Aquilla pomarina)
100% nu-i Codalb (Haliaeetus albicilla)
În fotografia de mai jos am forţat culorile pentru a-mi argumenta identificarea păsării. Sugestiile sunt binevenite, or, greşeli am mai comis.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Buna,

100% nu este codalb... as vrea sa vad imagini mai mari daca se poate... ID-ul meu de mess este cosminovidiu

cosmln

Ion Grosu spunea...

ok, am sters. Iti trimit pozele originale, dar nu cred ca o sa ajute. Erau la distanta mare...

Anonim spunea...

le mai arat la cineva... dupa parerea mea el mai bun specialist in rapitoare din RO.

cosmln

Anonim spunea...

eu az zice ca e o acvila (mica?!?!)

Alin - SV spunea...

Este vorba de o pereche de acvile tipatoare mici (Aquila pomarina). Se aflau in migratie spre sud.

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.